Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников се застъпва за развитието на украинския военно-промишлен комплекс и вярва, че оръжията, тествани по време на войната, ще бъдат високо оценени на пазарите в бъдеще.

"Тази война определено е предизвикателство за украинската военна индустрия, както за държавния, така и за частния сектор, и възможност. И най-важното, всичко, което е тествано в тази война в Украйна, утре ще има най-високо качество на всеки пазар. Ето защо, горещо подкрепям украинския военно-промишлен комплекс и съм готов да направя всичко, което зависи от мен за него", каза Резников, цитиран от "Укринформ".

Министърът смята, че е необходимо възможно най-бързо да се развива националната военна индустрия, защото това е и гаранция за независимостта на Украйна - международните партньори доставят оръжия сега, но може да спрат да го правят.

"Затова трябва да произвеждаме всичко: оръдия, снаряди, танкове, самолети, ракети и т.н.", подчерта министърът.

Той също така каза, че има много примери, когато партньорите не са предоставили на Украйна определени видове оръжия, защото "се страхуват от ескалация", а след като украинците са използвали оръжията си, са започнали да пристигат чужди оръжия от този тип. Така, според Резников, противокорабните ракети "Харпун" са получени, след като украинските ракети "Нептун" унищожиха руския военен кораб "Москва".

САЩ и Германия пращат бронирани машини на Украйна

САЩ и Германия пращат бронирани машини на Украйна

Зеленски поиска военната помощ, за да увеличи значително огневата мощ на армията си

"Има много такива примери. Тоест започват да ни дават нещо, когато видят, че така или иначе го правим", добави той.

Министърът подчерта, че украинските "Нептун", "Стухна", "Корсар", "Вилха" и други видове оръжия не са по-лоши, а често дори по-добри от подобни чуждестранни видове оръжия.

Припомняме, че изявлението на министъра дойде на фона на договорената поредна военна помощ. САЩ и Германия обявиха, че изпращат бронирани машини.