Военноморските сили на Индия са прогонили китайски кораб от водите си в Бенгалския залив, съобщават индийски медии.

Уточнява се, че инцидентът е станал преди няколко седмици, когато китайският кораб Shi Yan 1 е бил забелязан да провежда обследване близо до Порт Блеър без разрешение и е бил помолен да напусне.

Началникът на индийските военноморски сили адмирал Карамбир Сингх подчерта: "Ако някой оперира в нашия регион, той първо трябва да ни уведоми."

Порт Блеър е столица на островите Андаман и Никобар, индийска територия в югоизточния край на Бенгалския залив. Тази отдалечена група острови е смятана, че има стратегическо значение за Индия поради близостта им до някои от най-натоварените корабоплавателни маршрути в света и ролята им в опитите на Индия да наблюдава нарастващото военноморско присъствие на Китай в региона.

По-рано през годината Индия откри трета военновъздушна база на островите, за да укрепи следенето на дейността на китайския флот в Индийския океан. През последните години се появиха съобщения за китайски кораби и подводници, влизащи в океана. Китай твърди, че използва подводници и военни кораби в региона за международни мисии за борба с пиратството.