Това е четиринадесетата сутрин на войната в Украйна.

Журналисти, работещи в Киев, включително кореспондент на BuzzFeed, съобщават за силни експлозии в столицата. Все още не е ясно дали става дума за обстрел или например за експлозии на зенитни ракети, пише BBC.

Украинските телевизионни канали съобщават, че е обявена въздушна тревога в Киев, областните столици Чернигов и Житомир и град Василкив близо до Киев.

Основните усилия на руската армия е съсредоточена върху обкръжаването и превземането на Киев, Суми, Харков, Мариупол, Николаев и Чернигов и достигането на административните граници на Луганска и Донецка област.

Топлоснабдяването, водоснабдяването и електрозахранването, както и телефонните връзки работят нормално в украинската столица Киев, каза по телевизията в сряда заместник-кметът на града Николай Поворозник.

Противникът забавя темпото на настъпателната операция и използва предимно ракетни и бомбени удари по гражданската инфраструктура, пише УНИАН с позоваване на военното министерство на Украйна.

Украйна заяви за пореден провал на евакуацията от Мариупол

Украйна заяви за пореден провал на евакуацията от Мариупол

Досега опитите за извеждане на хора от там също бяха неуспешни

Русия ще обяви в 9 часа спиране на огъня и е готова да осигури хуманитарни коридори от Киев, Чернигов, Суми, Харков и Мариупол, а също и от други градове след съгласуване с Украйна. Това се казва в изявление, подписано от ръководителя на руския Междуведомствен координационен щаб за хуманитарно реагиране в Украйна генерал Михаил Мизинцев, цитирано от ТАСС.

Вече е потвърден зелен коридор за евакуация от Суми към Полтава, който работеше и вчера, макар и да бе съобщено за опити за неговото прекъсване. Хората ще могат да напускат Суми с лични автомобили към Полтава. Предстои организиране на автобусен превоз към 14 часа местно време (съвпада с българското). Той ще бъдат предназначен за майки с деца, възрастни и болни хора, както и инвалиди, предава УНИАН. Властите в Суми отчетоха вчерашната евакуация от града като "успешна". В предишните дни зелените коридори водеха към Русия и Беларус, но по тях не е ясно дали се осъществява евакуация, а руските власти обвиняват "украинските националисти", че ги възпрепятстват.

Вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук заяви, че враждуващите страни са се договорили за прекратяване на огъня от 09:00 до 21:00 часа местно време за евакуация на населението по шест коридора:

Енергодар — Запорожие; Суми - Полтава; Мариупол — Запорожие; Волноваха — Покровск; Изюм - Лозовая и Ворзел, Буча, Бородянка, Ирпен, Гостомел - Киев.

Заместник-кметът на Киев Николай Поворозник заяви, че властите се надяват да евакуират много повече хора от бомбардираните общности Ирпин, Буча и Гостомел в района на Киев. 

"Имаме места за настаняване (на бежанци), имаме влакове за изпращане на хора на запад", каза той, добавяйки, че не е ясно на колко хора властите ще успеят да помогнат да избягат.

В съобщението се уточнява, че Русия прави това с цел да гарантира сигурността на мирното население и чуждите граждани. Вчера успешно бяха евакуирани около 5000 души от град Суми, но хуманитарният коридор не проработи отново в Мариупол - градът, който е под обсада от самото начало на войната.

И евакуацията от Суми беше прекъсната

И евакуацията от Суми беше прекъсната

Част от хората все пак напуснаха района