Армията на Северна Корея попадна в светлината на прожекторите, след като Съединените щати заедно с Южна Корея и Украйна обвиниха Пхенян, че е изпратил хиляди войници в Русия, потенциално за да ги подготви за сражения във войната в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Ето някои факти и оценки за това, което се знае за Корейската народна армия (КНА) и други елементи от въорежите сили на Севера:

Колко войници има Северна Корея?

KНA, с приблизително 1,3 милиона души активен персонал, е една от най-големите армии в света, която превъзхождат по брой само много по-големи държави, като Китай и Съединените щати.

Според данни от Международния институт за стратегически Северна Корея вероятно разполага с около 600 000 резервисти и 5,7 милиона резервисти от Червената гвардия на работниците и селяните.

KНA е разделена на армия, военновъздушни сили, флот и стратегически сили, въоръжени с балистични ракети, които могат да бъдат оборудвани с ядрени бойни глави.

Северна Корея е едно от най-милитаризираните общества в света и всички мъже на възраст между 17 и 30 години трябва да се запишат за военна служба с продължителност между 3 и 12 години.

Смята се, че военновъздушните сили имат около 110 000 служители, а флотът - 60 000 души.

Украйна: Първите севернокорейски войски, обучени в Русия, вече са в Курска област

Украйна: Първите севернокорейски войски, обучени в Русия, вече са в Курска област

Нов развой във войната

Силна ли е армията на Северна Корея?

Северна Корея е една от деветте държави в света, за които е известно, че притежават ядрени оръжия.

Тя е създала редица ракети, за които твърди, че могат да бъдат въоръжени с атомни бомби - от тактически оръжия с малък обсег до огромни междуконтинентални балистични ракети с потенциален обсег да достигнат навсякъде в Съединените щати.

KНA разполага с огромно количество конвенционална военна техника, въпреки че голяма част от нея е остаряла. Това включва танкове от съветската епоха, като T-34, китайски модели, както и произведени в страната танкове като Chonma-ho или Songun-ho.

Бронетанковите и механизирани части на KНA разполагат с повече от 6900 танка и бронирани машини, според Бялата книга на отбраната на южнокорейската армия за 2022 г.

Военновъздушните сили разполагат с повече от 400 изтребителя, 80 леки бомбардировача и над 200 транспортни самолета,.

Много от самолетите на страната обаче датират от съветската епоха, като според някои изчисления те са на възраст от 40 до 80 години и не могат да се използват нито са част от активния флот.

Военноморските сили на Корейската народна армия разполагат с около 470 кораба, включително такива с управляеми ракети, торпедни катери, малки патрулни кораби и катери за огнева поддръжка.

Те включват и около 70 подводници, включително кораби от клас "Ромео" от съветско време и малки подводници.

През последните няколко години Северна Корея се зае с укрепването на флота си с нови ядрени оръжия, включително подводен дрон, военни кораби и първата си действаща ракетна подводница.

Сеул преброи 3000 севернокорейски войници в Русия за войната ѝ в Украйна

Сеул преброи 3000 севернокорейски войници в Русия за войната ѝ в Украйна

Това е двойно повече от предишното предположение за броя им

Как Северна Корея използва армията си?

По-голямата част от армията на Севера е разположена близо до 248-километровата граница на демилитаризираната зона, която разделя страната от Южна Корея.

KНA се опита да компенсира предполагаемите недостатъци, като наблегна на т.нар. асиметрични способности - сили за специални операции, оръжия за масово унищожение, като химически и биологични оръжия и артилерия, насочена към Сеул.

Ядреното развитие на Пхенян за балистични ракети също изигра по-голяма роля в стратегическото му мислене. Северна Корея твърди, че нейният арсенал от ядрени оръжия и балистични ракети е необходим за противодействие на заплахите от Съединените щати и техните съюзници, които воюваха със Севера по време на Корейската война от 1950-1953 г.

Според бялата книга на Южна Корея армията на КНДР разполага с 6800 служители за кибервойна, които разработват нови технологии за укрепване на севернокорейските кибер сили.

Колко средства разходва Северна Корея за отбрана?

Между 2010 г. и 2020 г. военните разходи възлизат на около 20%-30% от БВП на Северна Корея годишно.

През януари страната обяви, че ще похарчи близо 16% от държавните разходи за отбрана.

Русия и КНДР с тайна договорка за изпращане на севенокорейски войници в Украйна

Русия и КНДР с тайна договорка за изпращане на севенокорейски войници в Украйна

Експерти не изключват те да се предават на фронта или да се опитат да избягат