Канада ще увеличи военното си присъствие в Латвия с четири години. Това обяви премиерът на Канада Джъстин Трюдо по време на посещение в столицата Рига ден преди срещата на върха на НАТО в Брюксел, съобщава "Ройтерс".

Трите малки прибалтийски страни - Естония, Латвия и Литва, всички членове на НАТО от 2004 г. - споделят граници и неспокойни отношения с Русия, които се обтегнаха след анексирането на Крим от Москва през 2014 г.

ЕС и НАТО подписаха декларация за задълбочаване на сътрудничеството

ЕС и НАТО подписаха декларация за задълбочаване на сътрудничеството

Съвместната декларация идва две години след сключеното във Варшава предварително споразумение

Канада разположи 455 канадски войници в Латвия, част от бойната група на НАТО там, която включва и войски от Италия, Испания, Полша и Словакия.

Трюдо заяви, че канадският контингент ще нарасне до 540 военнослужещи и той ще остане там още четири години, след като неговата настояща мисия приключи през 2019 г.

"Ние оставаме непоколебими в подкрепата ни за сигурността в Прибалтика", подчерта Трюдо по време на пресконференция.

САЩ: Русия се опитва да дестабилизира НАТО

САЩ: Русия се опитва да дестабилизира НАТО

Москва се опитва да привлече на своя страна Турция…

Страните членки на НАТО са изправени пред напрегната среща на върха в Брюксел утре и вдругиден (11 и 12 юли) след натиска на американския президент Доналд Тръмп върху страните членки да увеличат драстично военните си разходи.

Двама високопоставени дипломати от НАТО са заявили пред "Ройтерс", че са готови за най-лошия сценарий, при който Тръмп ще обяви замразяване на военните учения на САЩ в чужбина или ще изтегли американските войски от прибалтийските страни.

Тръмп може да сключи сделка с Путин зад гърба на партньорите, смятат в НАТО

Тръмп може да сключи сделка с Путин зад гърба на партньорите, смятат в НАТО

Тръмп настоява за среща на четири очи…