В НАТО има опасения, че президентът на САЩ Доналд Тръмп може да сключи сделка с руския държавен глава Владимир Путин зад гърба на партньорите си от алианса.
Това става ясно от интервю на трансатлантическия координатор на управляващата коалиция в Германия - Петер Байер, за медийната група Funke Mediengruppe.

Тръмп, който ще участва в срещата на върха на НАТО в Брюксел на 11 и 12 юли, пристига в Европа във вторник - 10 юли. Той ще посети Великобритания и ще разговаря със съюзниците от алианса, след което ще се срещне с Путин в Хелзинки на 16 юли.
Недоверие буди фактът, че Тръмп настоява срещата да се състои на четири очи, без сътрудници и медии.

По думите на Байер, начинът, по който протече официалната среща на американския президент със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, създава опасения, че Тръмп може да позволи на Путин да го използва за своите цели.

"Ким даде само обещания. Ние не знаем дали е прекратил обогатяването на уран, но Тръмп обяви срещата за успешна" - коментира Байер.

По-рано председателят на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер, който е и бивш посланик на Германия в САЩ, допусна, че е възможно Тръмп да откаже да подпише комюникето на срещата на НАТО, както направи със заключителния документ от форума на G7.