Саудитска Арабия ще бъде домакин на първите преговори лице в лице в между воюващите армии в Судан, след няколко прекъсвания на примирието, съобщава БиБиСи. Съвместно американско-саудитско изявление приветства началото на "предварителни преговори" в Джеда между суданската армия и паравоенните сили за бърза подкрепа (RSF).

Суданската армия посочи, че преговорите целят решаване на хуманитарни проблеми. Армията потвърди, че е изпратила пратеници в Джеда, за да участват в преговорите, за които ООН и хуманитарните агенции настояват, опасявайки се от тежка хуманитарна криза в Судан.

Тежките боеве в страната продължават повече от три седмици. Стотици хора бяха убити, а около 450 000 цивилни бяха разселени. Според Международната организация по миграция, повече от 115 000 души са потърсили убежище в съседни страни.

Командирът на суданската армия генерал Абдел Фатах ал-Бурхан е въвлечен в ожесточена борба за власт с лидера на RSF генерал Мохамед Хамдан Дагало.

В изявлението на правителствата на САЩ и Саудитска Арабия те призовават и двете страни да вземат под внимание интересите на суданската нация и нейния народ и да се включат активно в преговорите за прекратяване на огъня и край на конфликта, което ще спести страданията на суданския народ и гарантиране на наличието на хуманитарна помощ за засегнатите райони.

Съвместното изявление също така изразява надежда за разширен преговорен процес, който трябва да включва ангажираност с всички воюващи страни в Судан.

Байдън даде зелена светлина за налагане на санкции срещу Судан

Байдън даде зелена светлина за налагане на санкции срещу Судан

Насилието в Судан е необичайна и извънредна заплаха за националната сигурност и външната политика на САЩ