Сирийските правителствени сили бомбардират контролирани от бунтовниците райони край Дамаск. Най-малко 31 души са убити. Опозиционните сили също обстрелват столицата, при атаките са загинали най-малко 13 души. Това разкриват от Сирийския център за наблюдение на човешките права, цитиран от Ройтерс.

Сблъсъците идват преди очакваната визита на иранския външен министър Мохамед Джавад Зариф в Дамаск, където ще обсъди с ръководството нов план за разрешаване на конфликта.

Бойни самолети на правителствените сили бомбардират няколко района под контрола на бунтовниците в Източна Гута до Дамаск. Най-малко 31 души са убити, а 120 са ранени, отбелязват от центъра.

В същото време от центъра поясняват, че повече от 50 пъти е обстрелван централен Дамаск от бунтовниците и че 60 души са пострадали. Държавната медия на страната съобщава за петима загинали.

По-късно днес се очаква Зариф да пристигне в Дамаск от Бейрут, Ливан, според иранската държавна медия. Говорител от външното министерство разкри, че той ще обсъди нов план за спиране на войната.

Междувременно в няколко района в Сирия беше обявено 48-часово прекратяване на огъня след месец на безпрецедентно посредничество от Турция и Иран. Това е сигнал за нов подход от регионалните сили по отношение на конфликта в Сирия, коментира Ройтерс.

Примирие е сключено от една страна между бунтовниците и армията и от друга между бунтовниците и „Хизбула" в контролирания от сирийската опозиция град Забадани и в села в провинция Идлиб.

Според източници примирието е влязло в сила от 6 часа тази сутрин и към момента не е нарушавано. Преговорите продължават. Групата „Ахрар ал Шам" води преговорите от бунтовническа страна.

Забадани се намира на около 45 километра северозападно от столицата Дамаск и на 10 километра от границата с Ливан.