Руският външен министър Сергей Лавров изрази притеснението си от увеличаващата се подкрепа сред западните държави за военна интервенция срещу сирийското правителство, отбелязва СиЕнЕн.

На пресконференция в Москва Лавров изтъкна, че все още няма доказателства, че сирийското правителство е замесено в атаката от сряда миналата седмица, в която се смята, че са използвани химически оръжия и повече от 300 души са загинали от отровен газ.

Той добави, че информацията за използвани химически оръжия трябва да бъде „напълно и професионално разследвана" и да бъде предадена на Съвета за сигурност на ООН.

В коментар на изявленията на Париж и Лондон, че за унищожаването на химическите оръжия в Сирия са готови на действия и без решение на Съвета за сигурност, Лавров подчерта, че това е опасен и хлъзгав път. Нашите западни партньори вече няколко пъти стъпваха по него и се надявам здравият разум да надделее, изтъква още руският външен министър.

Използването на сила в Сирия без мандат на Съвета за сигурност на ООН би било сериозно нарушение на международното право", поясни Лавров.

Лавров предупреди, че е опасно НАТО да влезе във война със Сирия без мандат на ООН.

Според него сегашните събития са повторение на тези, довели до войната в Ирак. Той няколко пъти повтори случилото се в Ирак и Либия, подчертавайки, че Москва не иска Сирия да свърши по същия път.

Трябва да мислим как можем да създадем условия за регионално коопериране, а не за разделение на нациите", подчерта топ дипломатът на Русия.

Не можете да сваляте режим само защото лично не харесвате диктатора на режима и да не сваляте такъв, когато харесвате диктатора, подчерта външният министър на Русия.

Според него дипломатическото разрешаване на сирийската криза е дерайлирало.

Той подчерта, че експертите на ООН в Сирия имат мандат да разберат дали са използвани химически оръжия, а не кой ги е използвал.

По думите му решението дали има виновен или не в конфликта трябва да е на Съвета за сигурност, на базата на професионално и обективно разследване, с отчитане на цялата съвкупност на информацията, която съществува, включително аналитичните и фактологически материали, намиращи се в интернет и медиите.

Според Лавров Западът се опитва да приеме ролята и на следовател, и на Съвет за сигурност по отношение употребата на химическо оръжие в Сирия.

Западът не може да представи доказателства за участието на сирийските власти в химическите атаки, но твърди, че „червената линия" в ситуацията е пресечена", смята той.

Лавров уточни, че все още не е съгласувана дата за „Женева-2" - мирната конференция  за Сирия, допълвайки, че сирийската опозиция е „твърде негативна".

Държавният секретар на САЩ Джон Кери остава обвързан с мирната конференция за Сирия, поясни руският дипломат, който по-рано проведе телефонен разговор с Кери по отношение на ситуацията в Сирия.

Според Лавров няма алтернатива на политическото решение за Сирия, подчертавайки, че истерията за използвани химически оръжия има за цел да подкопае женевските преговори.

Тази истерия е удобна за тези, които искат военна интервенция в Сирия", добави той.

Илюзия е да смятаме, че унищожаването на сирийската военна инфраструктура ще доведе до край на гражданската война", твърди Лавров.

Русия „не планира да влиза във война с никого" за Сирия, поясни той.

Вече видяхме последствията от предишни интервенции на Запада в Ирак и Либия, от Мали през Нигер до Ливан и Ирак", каза той и добави, че интервенцията „би било голяма грешка, която няма да доведе до мир и успокояване на ситуация, а само до повече кръвопролития".

Според него режимът на Асад не може нищо да спечели от скандала с химическите оръжия.

Във връзка с информацията от по-рано, че конвой на експерти на ООН е бил обстрелван в Дамаск, Лавров разясни, че стрелбата е дошла от територия, контролирана от бунтовниците. „Нямам съмнения, че сирийското правителство ще бъде обвинено за открития огън срещу инспекторите на ООН", каза той.

Външният министър на Великобритания Уилям Хейг предупреди по-рано днес, че Великобритания разглежда опции, при които е възможен отговор без едностранна подкрепа от страна на ООН.