На фона на масовите протести в Перу, временният президент на страната Мануел Мерино днес обяви, че подава оставка, предаде Дойче веле. Решението му идва пет дни след като положи клетва като изпълняващ функциите на държавен глава.

По-рано Конгресът на Перу призова Мерино да се оттегли.

Многохилядните демонстрации започнаха на 9 ноември в знак на недоволство с отстраняването на експрезидента Мартин Вискара. Най-малко трима протестиращи загинаха, а над 100 са ранени при разразилите се сблъсъци между полицията и демонстрантите в столицата Лима.

Протести в Перу след свалянето на президента

Протести в Перу след свалянето на президента

Демонстрантите не искат новите власти

На 10 ноември, когато Мерино положи клетва, групи от протестиращи граждани се опитаха да нахлуят в Конгреса. За да ги разпръсне, полицията употреби водни оръдия, сълзотворен газ и гумени куршуми. На 13 ноември участниците в протеста замерваха полицаите с камъни и фойерверки, при което служителите на реда отново употребиха сълзотворен газ. Според някои публикации, на 14 ноември полицията е стреляла срещу демонстрантите в Лима и бойни патрони.

Представителството на ООН в Перу и международната правозащитна организация Amnesty International обвиниха полицията в несъразмерна употреба на сила срещу протестиращите.

Импийчмънт свали президента на Перу от власт

Импийчмънт свали президента на Перу от власт

105 от 130 депутати гласуваха за отстраняването му от поста

Поемането на президентските функции от Мерино беше посрещната с гняв и протести - ден след като Конгресът гласува за свалянето на популярния президент Мартин Вискара, който водеше борба с корупцията. Перуанците масово определят отстраняването на Вискара като преврат.