Всеки втори докторант в руските университети би искал да си намери работа в чужбина. Желанието на младите хора в Русия да търсят работа в други страни се увеличава с нарастването на равнището на образование.

Това става ясно от ново изследване на Центъра за продължаващо обучение към Института по приложни икономически изследвания РАНХиГС, цитирано от руските медии.

"Най-големият дял младежи, изразяващи готовност да се преместят в друга страна, е сред докторантите (50%), а най-малко от всички - сред професионалистите на средно ниво (28,2%). С нарастването на равнището на образование се увеличава и желанието на младите хора да търсят работа в други страни", се изтъква в проучването.

Според авторите на изследването тази тенденция се обяснява с обстоятелството, че повишаването на степента на образование разширява професионалните възможности на младите хора, включително им дава надежда да се трудоустроят в чужбина. От друга страна, това може да означава, че висококвалифицираните професионалисти не винаги могат да си намерят достойна работа в родния си край.

Желание да отидат в друга страна и да работят там изразяват главно жителите на големите градове: това го обмислят 41,2 процента от младежите от областните центрове и само 29,7 процента - от други градове.

"Младите хора в столиците на регионите имат повече не само образователни, но също така и информационни, организационни възможности за планиране на трудова миграция в чужбина, а оттам е и по-вероятно да се замислят за това", поясняват авторите на изследването.

Желанието на младите хора, които имат само общо образование, да си намерят работа в чужбина, най-вероятно може да се обясни с желанието да получат образование в чужбина и след това да се трудоустроят там.