Хората от двете страни на Тайванския проток са етнически китайци и имат едни и същи предци. Това заяви бившият президент на Тайван Ма Инджоу в началото на историческо си посещение в Китай, което предизвика критики от страна на управляващата партия в Тайван, съобщава "Ройтерс".

Ма заемаше държавния пост в периода 2008-2016 г. и ще бъде първият бивш или настоящ тайвански президент, посетил Китай, откакто победеното правителство на Република Китай избяга в Тайван през 1949 г. в края на гражданската война с комунистите, където остава и до днес.

Визитата му идва в момент на повишено напрежение между Пекин и Тайпе, докато Китай продължава военния и политически натиск върху острова в опит да го накара да приеме китайския суверенитет.

Управляващата Демократическа прогресивна партия на Тайван разкритикува визитата на Ма, която счита за неуместна, като се има предвид, че бившият дългогодишен съюзник на Тайван Хондурас прекрати връзките си с Тайпе в полза на Пекин ден по-рано.

Бившият президент на Тайван е на историческа визита в Китай

Бившият президент на Тайван е на историческа визита в Китай

Ма Инджоу се надява на мир чрез взаимодействието между младите хора

В реч пред Мавзолея на Сун Ятсен в източнокитайския град Нанцзин, където е погребан човекът, свалил последния китайски император през 1911 г. и обявил Китай за република, Ма похвали делото на Сун.

Хората от двете страни на Тайванския проток са китайци и са потомци на Ян и Хуанди (митични китайски владетели - б.р.), изтъкна Ма.

В изказването си Ма използва формулировка на китайски, която се превежда като китайци по етнос, а не по националност. "Наследници на императорите Ян и Хуанди" е израз, отнасящ се до връзката на китайския народ с общите му предшественици.

Според социологически проучвания обаче повечето тайванци вече не се самоопределят като китайци.

Сун официално се смята за бащата на Република Китай, което е официалното име на Тайван и до днес. Сун е почитан и от Китайската комунистическа партия за свалянето на династията Цин, но от друга страна, правителствата в Пекин и Тайпе не се признават взаимно.

Тайван се готви за пълна блокада на Китай

Тайван се готви за пълна блокада на Китай

Военният бюджет на Тайван ще се фокусира към оръжия, оборудване и части за F-16

Посещението на Ма е част от кампанията на основната опозиционна партия на Тайван -"Гоминдан", която се обявява за по-тесни отношения с Китай, въпреки че категорично отрича да е пропекинска.

Китай отхвърли многократните призиви на настоящия президент Цай за преговори, тъй като я счита за сепаратистки лидер. От своя страна тя твърди, че само народът на Тайван може да решава бъдещето си.

Ма, който е високопоставен член на "Гоминдан", заяви, че се надява на мир.

"Искрено се надяваме, че двете страни ще работят заедно за мир, за да избегнат война и да се стремят към възраждане на Китай. Това е неизбежна отговорност на китайския народ от двете страни на протока и ние трябва да работим усилено за това", подчерта той.

Няма планове Ма да се срещне с високопоставени китайски служители по време на визитата си. Той се срещна с китайския президент Си Дзинпин в Сингапур в края на 2015 г. малко преди настоящият президент на Тайван Цай Инуън да спечели изборите.