Днес столицата на Индия Ню Делхи затвори всички училища за продължителен период от време, поради опасните нива на замърсяване на въздуха. Това е последната от поредица от мерки за защита на жителите, съобщава "Ройтерс".

Индексът за качество на въздуха (AQI) в града беше 320; ниво, категоризирано като "опасно" от швейцарската група IQAir. По-рано тази седмица нивото достигна до 400.

Училищата в столицата ще останат затворени до 18 ноември, като паузата ще се счита за подранила зимна ваканция за учениците. Основните училища в града вече са затворени като част от мерките за защита на малките деца от смога и нарастващото замърсяване на въздуха.

Затварят училища и пазари в Източен Пакистан поради силно замърсения въздух

Затварят училища и пазари в Източен Пакистан поради силно замърсения въздух

Столицата на провинцията Пенджаб Лахор стана един от градове в света с най-лошо качество на въздуха в света

Най-замърсеният град в света с население от повече от 20 милиона души спря строителните дейности, наложи ограничения върху използването на превозни средства от следващата седмица, но иска съседните щати да контролират изгарянето на растителни остатъци.

Фермерите в Пенджаб и Харяна обикновено изгарят стърнищата, останали след прибирането на ориза в края на октомври или началото на ноември, за да изчистят бързо полетата си, преди да засадят пшенични култури. Практиката се следва от години и произтичащият дим обикновено представлява 30% до 40% от замърсяването на Делхи през октомври-ноември, според агенцията за мониторинг на качеството на въздуха на федералното правителство SAFAR.

Във вторник върховният съд на страната нареди на щатите около Ню Делхи да забранят на фермерите да изгарят остатъците от реколтата.

Столицата на Индонезия е обявена за най-замърсения град в света

Столицата на Индонезия е обявена за най-замърсения град в света

Джакарта, която има население от над 10 милиона, регистрира нездравословни нива на замърсяване