Властите в Пакистан затворят училища и пазари тази седмица в най-гъсто населената си провинция Пенджаб, поради силното замърсяване на въздуха в региона, съобщава "Ройтерс".

Град Лахор, който е столицата на провинцията, стана един от градове с най-лошо качество на въздуха в света.

"Правителството реши да затвори пазарите за четири дни от 9 до 12 ноември в големите градове на Пенджаб поради смог по препоръка на здравния отдел", каза Амир Мир, министър на информацията на региона. Училища, офиси, ресторанти и фирми, освен приоритетните услуги като аптеки, болници и съдилища, ще бъдат затворени, за да ограничат движението на жителите навън, според директива на провинциалното правителство.

В Лахор качеството на въздуха е било най-лошото в света днес, според швейцарската група IQAir, с индекс на качеството на въздуха (AQI) от "опасно" 432, следвано от столицата на Индия Делхи с 302 и южния пакистански пристанищен град Карачи на 204.

В Индия забраняват изгарянето на стърнища, въздухът в Ню Делхи става опасен

В Индия забраняват изгарянето на стърнища, въздухът в Ню Делхи става опасен

Върховният съд на Индия нареди на властите в щатите около Ню Делхи да забранят на фермерите да изгарят остатъците от реколтата

Нарастващата индустриализация в Южна Азия през последните десетилетия подхрани нарастващите замърсители, чрез фабрики, строителна дейност и превозни средства в гъсто населените райони. Проблемът става по-сериозен през по-хладните есенни и зимни месеци.

Силен смог покри Лахор тази седмица и намали видимостта. Жителите на града видяха в това заплаха за здравето си. "Времето е такова, че всеки има дразнения в гърлото и очите; здравето на всички е засегнато", каза Мохамад Салахудин, частен пазач в града. Нарастващото замърсяване на въздуха може да намали продължителността на живота с повече от пет години на човек в Южна Азия според доклад, публикуван през август, който отбелязва нарастващото бреме на опасния въздух върху здравето.

В съседна Индия властите в Делхи обявиха, че ще ограничат използването на превозни средства следващата седмица, за да ограничат нарастващото замърсяване, тъй като качеството на въздуха в столицата остава опасно въпреки усилията за смекчаването му.

Столицата на Индонезия е обявена за най-замърсения град в света

Столицата на Индонезия е обявена за най-замърсения град в света

Джакарта, която има население от над 10 милиона, регистрира нездравословни нива на замърсяване