Германия и Великобритания подкрепят всички "незаконни действия" на Прищина, каза днес в Париж сръбският президент Александър Вучич пред сръбски журналисти след разговори с ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел и специалния представител на Европейския съюз за Западните Балкани Мирослав Лайчак, предаде сръбската агенция "Бета".

"Прищина има подкрепата на германците и за всеки техен ход те винаги могат да поставят условия на Прищина за визи и енергийна подкрепа, пари и подкрепа за членство в Съвета на Европа, но е ясно, че няма да направят това."... "Ясно е, че германците са тези, които подкрепят всички незаконни действия (на Косово-бел.ред.) в ЕС, а Великобритания извън ЕС", каза Вучич.

Той посочи, че не вижда компромисно решение, защото Прищина отказва "да се държи рационално и в съответствие с международното право" и добави, че това го тревожи.

"Ние сме изправени пред много сложна ситуация в Косово, особено след 21 ноември, когато албанците събират глоби напълно незаконно, нарушавайки Брюкселското споразумение. Това беше основната тема (на разговора ми) с Лайчак и Борел".

Президентът на Сърбия каза, че след срещата с Курти Борел и Лайчак са му казали, че "не са оптимисти" и е оценил, че двамата са безсилни, защото косовският премиер може да прави "буквално каквото си поиска", защото има подкрепата на Германия и Великобритания.

Той оцени, че Курти с едностранни ходове иска "фундаментално да изгони сърбите от техните огнища".

Припомняме, че косовските сърби се оттеглиха от всички централни и местни институции в знак на протест срещу решението на Прищина да замени регистрационните номера, издадени на сърбите от сръбските власти, с табели от Република Косово.

Косово обяви своята независимост от Сърбия през 2008 г., но Белград продължава да смята Косово за своя територия.

Прищина обяви, че ще започне да налага глоби този месец на сръбски шофьори, използващи стари табели отпреди независимостта, и ще конфискува превозни средства с остарели регистрационни номера след 21 април 2023 г.

Вучич: Сърбия е сцена за прокси война между Изтока и Запада

Вучич: Сърбия е сцена за прокси война между Изтока и Запада

Белград поддържа крехък баланс между присъединяването си към ЕС и връзките си с Русия