Сръбският президент Александър Вучич заяви, че "много го е страх" от случващото се в света, съобщава ТАСС.

"Не съм голям оптимист, аз съм малък лидер на малка страна. Има много лидери от големи държави в Европа, които са по-наясно с всичко", отбеляза той на съвместна пресконференция с гръцкия президент Катерина Сакеларопулу. "Опасявам се, че последствията от това ще бъдат много по-лоши от това, което сме виждали досега", подчерта Вучич.

"Но аз съм малък човек от малка страна и вярвам, че гигантите от други страни знаят по-добре и могат да решат нещата. Що се отнася до нашия малък сръбски кораб, ние ще го управляваме с твърда ръка, за да запазим мира и стабилността", подчерта той.

Вучич предупреждава: Който няма силна армия, ще бъде нападнат

Вучич предупреждава: Който няма силна армия, ще бъде нападнат

Сръбският лидер отчита световна надпревара във въоръжаването

През февруари Вучич изрази мнение, че конфликтът в Украйна само ще се влоши през следващите пет до шест месеца и в крайна сметка ще излезе извън контрол. Президентът изрази предположение, че след решението за доставка на танкове на Украйна ще последва решение за доставка и на изтребители F-16.

На 17 март словашкото правителство одобри прехвърлянето на 13 изтребителя МиГ-29 на Украйна. В същото време беше подчертано, че самолетите са прехвърлени за отбранителни цели, а не за нападение. Министерството на отбраната на страната съобщи, че за доставката на МиГ-29 за Киев Словакия очаква да получи от Европейския съюз 900 милиона долара. По-рано полските власти също заявиха, че планират да доставят МиГ-29 на Украйна.