Сръбският президент Александър Вучич в петък заяви, че все още не е взето решение относно участието на косовските сърби в нови местни избори.

Той ще разговаря с пратениците на Европейския съюз (ЕС) и САЩ Мирослав Лайчак и Габриел Ескобар, преди да проведе разговори с косовските сърби.

"Оставете ме да говоря и да преговарям. Ще говоря за това във вторник", каза той пред телевизия Първа.

Според Вучич, косовските сърби биха спечелили евентуални нови местни избори в общините в северно Косово. По думите му въпросът е какво ще спечелят, като се явят на вота.

Косовската опозиция иска вот на недоверие срещу Курти

Косовската опозиция иска вот на недоверие срещу Курти

Обвиниха премиера за размириците на север

"Те лъжат, че ще формират Общността на сръбските общини от 10 години", настоя той, като имаше предвид косовските власти.

Вучич е тъжен, че знае, че сърбите в северната част на Косово биха предпочели да държат местната власт и напрежението да спадне. "В момента нямам решение, нямам магическа пръчка. Трябва да помисля за това един ден. Трябва да говоря с тях през следващите няколко дни и да видя какво могат сърбите, каква сигурност", каза той.

Сръбският президент каза, че Западът знае, че Прищина и косовският премиер Албин Курти са виновни за ескалацията на насилието тази седмица, но че това не е от полза за сърбите.

"Той знае, че каквото и да прави, американците, англичаните и германците ще кажат, че така наречената независимост на Косово трябва да бъде запазена, че не трябва да се позволява на сърбините да застрашават териториалната цялост и суверенитета на Косово, да не се допускат сръбски войници и полицията да се върне или дори да даде на косовските сърби по-широка автономия, но да го направи НПО", каза Вучич.

Албин Курти готов на нови избори в Северно Косово

Албин Курти готов на нови избори в Северно Косово

Той призова Белград да помогне за намаляването на напрежението

Припомняме, че  Курти обяви, че е готов да организира нови общински избори в Северно Косово.

Последните извънредни местни избори в тези райони бяха спечелени от албанци, след като косовското сръбско население бойкотира изборите.

Късно в четвъртък Курти написа в Туитър, че Сърбия трябва да помогне за намаляване на напрежението, за да осигури нови избори, призовавайки за "незабавно прекратяване на насилието от страна на спонсорирани от Белград тълпи срещу служители по сигурността до нови избори в тези общини".

Косово обяви своята независимост през 2008 г., но не е признато от Белград, и между двете страни остава остро противоречие относно правата на етническите сърби, живеещи в Северно Косово.

Това напрежение излезе на преден план отново през последните дни, след като Прищина се опита да назначи кметове етнически албанци в четири общини в Северно Косово с преобладаващо сръбско население.

Косовските сърби не участваха в изборите заради неудовлетворени искания за повече автономия, което доведе до 3,5 процента избирателна активност. Когато по-късно кметовете пристигнаха, за да встъпят в длъжност, избухнаха жестоки сблъсъци между полицията и сръбските протестиращи, оставяйки десетки ранени, включително войници на НАТО, разположени там да овладеят демонстрациите.

По време на срещата на европейски лидери в четвъртък в Молдова френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц призоваха Косово да проведе нови избори след среща с лидерите на Сърбия и Косово.

Курти обвини сръбски групировки за сблъсъците в Косово

Курти обвини сръбски групировки за сблъсъците в Косово

Въоръжени групи, които се представят за протестиращи