Косовските опозиционни партии обвиниха в петък премиера Албин Курти за влошаването на отношенията със западните съюзници заради насилието на север, при което бяха ранени миротворци на НАТО. Те призоваха за вот на недоверие срещу правителството, съобщава "Ройтерс".

В петък парламентът на Косово свика заседание, за да обсъди последиците от напрежението.

"Играете си с огъня, предупреди Мемли Красничи от опозиционната Демократическа партия на Косово на Курти в парламента. Ако цената е да се застрашат отношенията с най-големите съюзници на Косово, след като санкциите вече са започнали, искам да ви попитам струва ли си?", каза той.

Бившият премиер и лидер на Алианса за промяна Рамуш Харадинай призова депутатите да внесат вот на недоверие срещу правителството. "Нека спрем това недоверие, унижение, лъжи и предателство, като освободим правителството на Курти", каза той пред депутатите.

Припомняме, че по-рано днес Курти обяви, че е готов да организира нови общински избори в Северно Косово.

Албин Курти готов на нови избори в Северно Косово

Албин Курти готов на нови избори в Северно Косово

Той призова Белград да помогне за намаляването на напрежението

Курти направи предложението, докато Европа и САЩ засилват натиска върху Косово за нови избори в районите. Последните извънредни местни избори в тези райони бяха спечелени от албанци, след като косовското сръбско население бойкотира изборите.

Късно в четвъртък Курти написа в Туитър, че Сърбия трябва да помогне за намаляване на напрежението, за да осигури нови избори, призовавайки за "незабавно прекратяване на насилието от страна на спонсорирани от Белград тълпи срещу служители по сигурността до нови избори в тези общини".

Косово обяви своята независимост през 2008 г., но не е признато от Белград, и между двете страни остава остро противоречие относно правата на етническите сърби, живеещи в Северно Косово.

Това напрежение излезе на преден план отново през последните дни, след като Прищина се опита да назначи кметове етнически албанци в четири общини в Северно Косово с преобладаващо сръбско население.

Косовските сърби не участваха в изборите заради неудовлетворени искания за повече автономия, което доведе до 3,5 процента избирателна активност. Когато по-късно кметовете пристигнаха, за да встъпят в длъжност, избухнаха жестоки сблъсъци между полицията и сръбските протестиращи, оставяйки десетки ранени, включително войници на НАТО, разположени там да овладеят демонстрациите.

По време на срещата на европейски лидери в четвъртък в Молдова френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц призоваха Косово да проведе нови избори след среща с лидерите на Сърбия и Косово.

Курти обвини сръбски групировки за сблъсъците в Косово

Курти обвини сръбски групировки за сблъсъците в Косово

Въоръжени групи, които се представят за протестиращи