Очаква се в понеделник сръбският президент Александър Вучич да направи важно обръщение към нацията по отношение ситуацията в Косово и Метохия, съобщи B92.

Той е поканен да присъства и на заседанието на правителството, което също ще бъде посветено на тази тема. 

Сръбският премиер Ана Бърнабич в социлните мрежи защити направеното от държавния глава по отношение на Косово.

Вучич е единственият, който е направил нещо за Косово и Метохия през последните десетилетия, написа тя.

В Косово етническото напрежение създаде политически вулкан, който може да изригне във всеки един момент

В Косово етническото напрежение създаде политически вулкан, който може да изригне във всеки един момент

Приоритетът на САЩ е да предотврати насилие между сърби и албанци

Единственият, който направи нещо за Косово и Метохия и нашия народ в Косово и Косово през последните десетилетия, е Александър Вучич, а днес тези, които през 2001 г. пуснаха албанските терористи на свобода, през 2004 г. мълчаха за погрома, а през 2008 г. за обявяването на независимостта, през 2010 г. изместиха преговорите от ООН в ЕС и доведе до (според нас) катастрофалното становище на Международния съд - днес те се свързват с вас, за да кажете нещо за Косово.  Непоносимата лекота на безотговорността. Безсрамно желание за придобиване на политическа власт, независимо колко тежки са времената за Сърбия, написа Бърнабич.

Припомняме, че ден по-рано специални пратеници на пет държави пристигнаха в Белград за среща с президента на Сърбия. След срещата те се обърнаха към обществеността.

"Днес имахме много труден разговор", каза Вучич в началото на речта си.

"Една открита и сериозна дискусия. Това, за което сме съгласни е, че замразеният конфликт не е решение и че когато имаш замразен конфликт, въпрос на време е безотговорни личности да го размразят и да застрашат мира и стабилността на Балканите", той каза.

Захарова призовава ООН да подкрепи искането на Сърбия за войски в Косово

Захарова призовава ООН да подкрепи искането на Сърбия за войски в Косово

1000 сръбски войници и полицаи да осигуряват обекти на културно и религиозно наследство

Вучич каза, че като президент на Сърбия днес той недвусмислено е изправен пред проблемите и предизвикателствата, които биха били поставени пред страната ни, ако не се съгласим с предложения план.

"При тези и такива условия помолихме четиримата, плюс Мирослав Лайчак, да помогнат на всички нас да преодолеем турбуленцията, пред която сме изправени в Косово, защото смятаме, че е крайно време да сформираме Общността на сръбските общини - CSM, което беше не само обещано, но и подписан преди 10 години. Става въпрос за спешност, тъй като едва след това е възможен разговор, включително каквато и да е нормализация на обстановката", добави той.

Специалният пратеник на ЕС за диалог Мирослав Лайчак, пратеникът на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар, съветникът по външната политика и сигурността на германския канцлер Йенс Плетнер, съветникът по външната политика на френския президент Еманюел Бон и съветник по външна политика и сигурност на министър-председателя на Италия Франческо Тало присъстваха на срещата.

Сръбският президент Александър Вучич обсъди с тях по-нататъшни стъпки в процеса на нормализиране на отношенията с Прищина.