След като съветникът на Държавния департамент на САЩ Дерек Чолет наскоро посети Косово в опит да успокои напрежението, пламнало в северната част на страната, той каза, че приоритетът на Вашингтон е да предотврати "метастазирането" (разпространението) на насилие между сърби и албанци, пише The Conversation.

"Последното нещо, което някой от нас иска в момента, е криза в тази част на света, като се има предвид, че имаме най-голямата криза след Втората световна война недалеч", коментира Чолет пред журналисти. Той добави, че: "Не искаме да сме в кризисна дипломация. Първо регистрационни табели, после барикади, не искаме нищо друго следващата седмица".

Американският дипломат имаше предвид кризата от края на миналата година, свързана с регистрационните номера на автомобили в Северно Косово, което граничи със Сърбия. Повече от десетилетие след като Косово - бивша автономна провинция на Сърбия - едностранно обяви независимост, Сърбия никога не призна Косово за суверенна държава.

На една ръка разстояние: НАТО между Украйна и Балканите

На една ръка разстояние: НАТО между Украйна и Балканите

В задния двор на Европа и НАТО, усилията на Русия за дестабилизиране на Балканите, заплашват да възобновят конфликти

Сърбите, живеещи в северната част на Косово, по подобен начин не признават независимостта на Косово и в преобладаващата си част се смятат за част от Република Сърбия. Поради това мнозина продължават да използват регистрационни номера на автомобили, издадени в Белград. Миналия ноември правителството на Косово започна прилагането на план за забрана на тези регистрационни табели, което предизвика масовото напускане на сърби от държавна работа.

Въпреки че впоследствие Сърбия и Косово постигнаха споразумение с посредничеството на ЕС, ситуацията се разпали отново след ареста на 10 декември на Деян Пантич, бивш сръбски полицай, който беше обвинен в организиране на "терористичен акт" срещу Централната избирателна комисия и косовската полиция. Косовските власти твърдят, че Пантич е нападнал служители на ЦИК и полицията. Сърбите отговориха, като издигнаха барикади и блокираха няколко главни пътища.

Премиерът на Косово Албин Курти призова силите на НАТО, разположени в страната, да премахнат "войнствените барикади" и настоя косовските власти да ги демонтират, ако НАТО не го направи. Президентът на Сърбия Александър Вучич постави въоръжените сили на Сърбия в състояние на най-висока бойна готовност, като твърди, че това е необходимо за "защита на нашия народ (в Косово) и запазване на Сърбия".

Кризата беше туширана, след като косовските власти се съгласиха на 28 декември да освободят Пантич от затвора и дадоха уверения, че сръбските протестиращи няма да бъдат преследвани. Вучич отговори, като призова сърбите на север да премахнат барикадите, което те се съгласиха да направят.

Сърбия успя да избегне катастрофа с НАТО, доволен Вучич

Сърбия успя да избегне катастрофа с НАТО, доволен Вучич

Премахнати са всички барикади, издигнати от косовските сърби

Експлоатиране на кризата

Въпреки че ситуацията на север със сигурност беше нестабилна, рискът от открит конфликт беше несъмнено малък - и остава такъв, въпреки спорадичните актове на насилие. Сърбия е кандидат за членство в ЕС, а Косово иска да последва примера. Нито една страна няма какво да спечели от подновяване на кръвопролития.

Но това не попречи на лидерите от двете страни да нагнетяват напрежението за собствените си цели.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич каза пред сръбския парламент на 21 декември: "Ние сме на ръба на въоръжен конфликт благодарение на едностранните ходове на Прищина."

Тя също призова организациите на гражданското общество да "говорят открито за изтезанията, преживяни от сърбите в Косово и Метохия". След като сърбите на север се съгласиха да свалят барикадите, Бърнабич благодари и на тях, и на Вучич, че "намериха сили да отговорят на бруталния терор и агресия".

Вучич нарече Курти "мръсник терорист" и предупреди: "Ако терорът продължи, ние ще затворим северно Косово завинаги за институциите на Прищина".

Междувременно политическите лидери в Косово често представят погрешно сърбите на север като "престъпни лица/групи". Всъщност екстремистки елементи са активни на север, включително членове на Народния патрул, сръбска националистическа организация с връзки с руската наемна група "Вагнер", която се бие във войната в Украйна.

Косово предупреждава за опасна ос Сърбия-Русия с военен стремеж към Балканите

Косово предупреждава за опасна ос Сърбия-Русия с военен стремеж към Балканите

Националисти с връзки с руската "Вагнер" могат да провокират НАТО в региона

Но съсредоточаването само върху екстремистите пренебрегва основателните опасения на косовските сърби на север, които имат малко доверие в правителството в Прищина за защита на техните права. Нещо повече, мъже и жени от всички възрасти са участвали в неотдавнашните протести, както показват видеозаписи, а хиляди косовски сръбски жени призоваха за спокойствие.

Политическите лидери в Косово също бяха склонни да подчертават отношенията на Вучич с Путин, в подкрепа на това, че Русия стои зад неотдавнашната криза в Северно Косово и има "интерес от разпространение" на конфликт.

Това е малко вероятно. Путин е повече от зает в Украйна. Освен това нестабилността в Косово датира от десетилетия назад в края на 80-те години на миналия век, когато автономният статут на Косово беше отменен. Това в крайна сметка доведе до обявяването на независимост на Косово от Сърбия през 2008 г.

Твърдението на Курти, че Русия има "клиент, който е в Белград", също не е съвсем така. То представя погрешно сръбското ръководство като лакеи на Путин и пренебрегва факта, че Вучич има свои собствени интереси по отношение на Косово и се облагодетелства политически от нестабилността там. Напрежението в Косово помага на Вучич да печели политически точки в Сърбия и той често обича да твърди, че Германия и Великобритания стоят зад всичко, което прави Курти.

Москва убеждава, че подкрепя Сърбия, но не подклажда напрежение в Косово

Москва убеждава, че подкрепя Сърбия, но не подклажда напрежение в Косово

Според Песков е погрешно да се търси деструктивно руско влияние

Пътят напред?

Курти използва войната в Украйна, за да се опита да ускори членството на Косово в ЕС и Косово официално подаде молба за присъединяване към ЕС на 15 декември. Но въпросът за членството на Косово и Сърбия в ЕС не може да започне да се разрешава, докато Северно Косово не се стабилизира.

Това ще означава зачитане на процеса на диалога между Белград и Прищина, установен като част от Брюкселското споразумение от 2013 г. Съгласно това Косово и Сърбия се споразумяха да създадат асоциация на общини със сръбско мнозинство като механизъм за защита на правата на сръбското малцинство в Косово. Десет години по-късно това все още не е формирано.

Без съмнение, имайки предвид молбата за членство на Косово, върховният представител на ЕС Жозеп Борел наскоро призова Косово да "започне незабавно" процеса на създаване на асоциацията. Това трябва да се приветства. Без прогресивен диалог между Сърбия и Косово и по-специално решение на проблемите в Северно Косово, враждебните действия между двете страни ще продължат да тлеят и Косово ще остане като вулкан с риск от политическо изригване на всеки няколко години.

Захарова призовава ООН да подкрепи искането на Сърбия за войски в Косово

Захарова призовава ООН да подкрепи искането на Сърбия за войски в Косово

1000 сръбски войници и полицаи да осигуряват обекти на културно и религиозно наследство