Сръбският президент Александър Вучич откри международна конференция "Двадесет години след бомбардировките на Югославия - уроци за европейската сигурност през 21 век", съобщава ТАСС.

"Можем да простим, но не можем да забравим агресията на НАТО, искаме добри отношения с НАТО, но не искаме да се присъединяваме към НАТО," каза Вучич.

"Според статистиката захарта през последните десетилетия е убила повече хора, отколкото барутът. В Сърбия ситуацията е различна, дълго няма да бъдем страна с такава статистика. Емоциите не могат да бъдат избегнати, когато си спомните колко деца загинаха. Но това не означава, че не трябва да анализираме с трезв ум всичко, което се случи", обясни президентът.

Сръбският президент Вучич успя да напусне сградата на президентството

Сръбският президент Вучич успя да напусне сградата на президентството

Държавният глава беше блокиран от протестиращи

Според него, през 1999 г. агресията срещу Югославия е била от полза за много играчи както в американската администрация, така и в НАТО. "Сега светът се е променил от биполярен на многополюсен, но Мартин Лутер е прав, когато казва, че насилието може да донесе само кратка победа", допълва той.

Вучич коментира, че "вековните основи на конфликта не са изчезнали, сега имаме определено гето за сърбите и за албанците. Страхувам се, че тази ситуация ще продължи, докато сърбите и албанците не разберат, че трябва да решават собственото си бъдеще."

Сръбският президент допълни, че никакъв натиск върху Сърбия няма да я принуди да изостави интересите си. "Ако някой мисли, че може да се притисне Сърбия, за да се откаже от своите интереси, то казвам ви, че такъв натиск не съществува."

Войслав Шешел: Интеграция с Русия е гаранция за сигурност на Сърбия

Войслав Шешел: Интеграция с Русия е гаранция за сигурност на Сърбия

Сърбия иска своя тръба, ако България поддаде на западен натиск, взимат газ от Гърция