Сръбските медии съобщават, че по време на "Глобалния призив за защита на религиозната свобода", който се проведе в ООН, освен евентуална среща с американския президент Доналд Тръмп, сръбския президент Александър Вучич има срещи с канцлера на Германия Ангела Меркел и с руския външен министър Сергей Лавров.

"Не мога да приема позиции, които срещата с някого, само защото е известно име, е лесна за нас. Не, тези срещи са трудни, защото разговаряме с представители на основните сили, които признаха независимо Косово", обяснява той.

"Всички тези страни, точно както САЩ, застават твърдо на тази позиция. САЩ очаква от Сърбия, както видяхте в писмото на президента Тръмп, да признае независимостта на Косово. Нека не заблуждаваме хората. По-меко или в края на диалога, същото ще кажат и другите западни държави, които са признали Косово. Така стоят нещата на Запад. Какво правим междувременно? Ние показваме своята позиция", коментира Вучич.

Щатският сенатор Мърфи вярва, че Вучич ще признае Косово, но е ядосан от митата

Щатският сенатор Мърфи вярва, че Вучич ще признае Косово, но е ядосан от митата

"Веднага след като митата се вдигнат, той е готов да говори"

В същото време, премиерът на Косово Рамуш Харадинай обясни във Фейсбук, че табелата в Зубин Поток с надпис "Република Сърбия, Косово и Метохия" е премахната.

Надписът е отстранен снощи от органите на реда в Косово, съобщава и всекидневният "Газета експрес", цитиран от b92.

Вчера е съобщено, че на входа на Зубин Поток от посоката на Бърняк е поставена табела, "Добре дошли в община Зубин Поток, Република Сърбия, Косово и Метохия".

"Газета експрес" пише, че това не е първият път, когато "общините с мнозинство сръбско население не зачитат Република Косово, като поставят табели".

Харадинай отново се кандидатира за премиер на Косово

Харадинай отново се кандидатира за премиер на Косово

Данъците върху стоки от Сърбия остават, докато не признаят независимостта на Косово