Сръбската прогресивна партия ще избира изцяло ново ръководство през юни 2020 г., съобщава БГНЕС. Изборите ще са за председател и за членове на управителния орган на партията.

Нейният лидер и президент на Сърбия Александър Вучич обяви, че самият той няма да се кандидатира отново за партиен лидер и изрази надежда, че наследникът му на председателския пост ще може да ръководи партията както пожелае.

След двучасово заседание на Главния съвет на Сръбската прогресивна партия Вучич посочи, че новото ръководство ще бъде определено на 28 юни, след което ще се изберат и членовете на ресорните партийни комисии.

Той подчерта, че действащият премиер на страната Ана Бърнабич е била избрана в управителния орган на партията единодушно от всички негови членове.

Сърбия е единствената европейска държава, където президентът е и партиен лидер. Преди съвместяването на тези два поста беше характерно за тоталитарните комунистически диктатури в Източна Европа, които обаче се отказаха от тази практика при промените през 1989 г.