Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че е шокиран от решението на Хърватия да спре вноса на руски петрол в Сърбия, съобщава БГНЕС.

Новината стана повод за ново заяждане от страна на Белград с България.

Според Вучич "България, където руският "Лукойл" има доминиращо влияние на пазара, е поставена в привилегирована позиция, докато Сърбия е наказана по брутален начин поради настояването на Хърватия и няколко други страни членки. По негови думи по този начин ЕС се представя като ненадежден партньор.

Новият пакет от санкции на ЕС е насочен към ограничаване на цената на петрола, който Русия изнася за трети страни извън ЕС.

"Въпреки че по настояване на Хърватия това включва и Сърбия, защото тя вече няма да може да внася руски петрол през Адриатическия тръбопровод (JANAF), този пакет не включва България. Това решение е взето, защото руската "Лукойл" има основна рафинерия в България. С това ЕС показа лицемерие, демонстрирайки двойни стандарти, когато става дума за внос на петрол, което показва примерът на Сърбия и България", подчертават проправителствени сръбски медии.

Сръбският президент нееднократно е демонстрирал негативно отношение към България и в редица свои изказвания е отправял нападки и открито се е заяждал със страната ни.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че новият кръг от санкции на ЕС срещу Русия няма да включва дерогация за Западните Балкани, следователно и за Сърбия, поради оотказа на Белград да санкционира Москва.

Отказът от санкции за Русия препъна Сърбия за членство в ЕС

Отказът от санкции за Русия препъна Сърбия за членство в ЕС

ЕП иска прекратяване на преговорите за присъединяване на страната

По този начин от 1 ноември Сърбия няма да може да се снабдява през Адриатическия тръбопровод. Това поставя под въпрос цената на вътрешния пазар, както и избора на алтернативни пътища а доставка.

Въпреки че първоначално трябваше да се разреши транзитът на руски суров петрол през тръбопровода през Хърватия, при условие че той остане в границите на средните нива от предходни години, след обсъждане на ниво посланици на страните-членки на ЕС параграфът за дерогация е премахнат поради неспазването от страна на Сърбия на изискването да приведе политиката си в съответствие със санкциите на ЕС срещу Русия, които са отговор на руската агресия срещу Украйна.

От началото на ноември Сърбия няма да може да се снабдява с руски петрол по Адриатическия тръбопровод (JANAF) или друго пристанище или морски път. Цената му, както и опасенията от възможни санкции, бяха причината Сърбия значително да увеличи вноса на суров петрол от Москва през предходния период - от миналогодишните 16% до цели 60%. По тази причина значително бе намален вносът от Ирак, откъдето са доставени 47% от суровия петрол през 2021 г., както и от Казахстан, чийто петрол съставлява 10% от сръбския пазар.

Новите санкции на ЕС спират руския петрол за Сърбия

Новите санкции на ЕС спират руския петрол за Сърбия

Не се предвижда дерогация за Западните Балкани заради отказа на Белград да сакционира Москва

Министерството на минното дело и енергетиката на Сърбия излезе с уклончиво изявление по повод новината, като заяви, че най-важното е петролният пазар и сръбската рафинерия да са нормално снабдени и да няма прекъсване на доставките на горива.

На първата среща на върха на Европейската политическа общност в Прага, която се провежда днес и утре, от Сърбия ще се очаква да обясни защо не се е включила към общата позиция на ЕС. Дипломатически източници в Брюксел твърдят, че срещата на върха в Прага не е среща между ЕС и "останалата Европа", а събиране на различни страни партньори, включително такива, които нямат или не желаят перспектива за еврочленство.

Ето защо възможните последици от неследването от страна на Сърбия на по-нататъшния ѝ европейски път ще се решават в различен формат, който обединява само 27-те страни членки на ЕС, уточняват от Брюксел.

Трудната раздяла на Сърбия с Русия

Трудната раздяла на Сърбия с Русия

Сърбия, поради географското си положение, ще сподели енергийната и политическата съдба на Европа, каквато и да е тя

Вучич твърди, че натискът върху Сърбия в международен план се увеличава. Пред сръбските медии той разкри, че на посещение в Белград европейски парламентаристи и германският пратеник за Западните Балкани отново са поискали страната да наложи санкции срещу Русия и да заеме твърда позиция в подкрепа на Украйна.

В речта си на Общото събрание на ООН в Ню Йорк в края на септември Вучич отбеляза, че Сърбия е характеризирана като потенциален фактор за дестабилизация в региона. "Сърбия, въпреки многото лъжи и фалшификации, подкрепя Дейтънското мирно споразумение, териториалната цялост на Босна и Херцеговина, както и целостта на Република Сръбска в рамките на Босна и Херцеговина. Сърбия е нападана само защото смята, че политиката на санкции, въведена срещу Руската федерация, не може да донесе добри резултати на никого", изтъкна тогава той.

Сръбският президент отправи нападки както към НАТО, че е "атакувала суверенна държава без одобрението на Съвета за сигурност на ООН", така и към западните държави, признали независимостта на Косово, "потъпквайки териториалната цялост на Сърбия", и към ООН за "грубото нарушаване на основните разпоредби на международното публично право".

Вучич: Сърбия няма намерение да наложи никакви санкции срещу Русия

Вучич: Сърбия няма намерение да наложи никакви санкции срещу Русия

Надява се на редовни газови доставки на добри цени