Военновъздушната база на НАТО в Германия, разположена на около четири километра западно от град Гайленкирхен, повиши нивото си на сигурност късно в четвъртък поради "разузнавателна информация, показваща потенциална заплаха".

"Целият персонал, който не е от съществено значение за мисията, беше изпратен у дома като предпазна мярка", заяви базата в публикация в X, бивш Twitter, като добави, че безопасността на персонала има "най-висок приоритет".

"Операциите продължават по план", заявиха от базата, без да предоставят допълнителна информация.

НАТО обяви второто най-високо ниво на предупреждение "Чарли" във военновъздушната си база в Гайленкирхен, Северен Рейн-Вестфалия, потвърди и ДПА. Всички служители, които не са били необходими, са били изпратени у дома като предпазна мярка, заяви говорител на военновъздушната база. В основата на това е била разузнавателна информация, сочеща възможна заплаха.

На жаргона на НАТО ниво на сигурност "Чарли" означава, че е възникнал инцидент или че има разузнавателни данни, според които някаква форма на терористично действие срещу Алианса е много вероятна.

"Това не е причина за безпокойство и е чисто предпазна мярка, за да се гарантира, че можем да продължим нашите критични операции", заяви говорителят на въздушната база. Запитан за обстоятелствата, довели до повишаване на нивото, той не предостави повече подробности.

Германия разследва прелитане на руски дронове над своя АЕЦ

Германия разследва прелитане на руски дронове над своя АЕЦ

По подозрение в шпионаж

От полицията потвърдиха, че са били на пост. Не бяха предоставени допълнителни подробности, включително за броя на служителите на службата за спешна помощ. Репортер на агенция ДПА, който беше на място, забеляза, че на територията на базата има полицейски автомобили. На електронните дисплеи и на таблата на входа на обекта беше изписано ниво на сигурност С.

Преди около седмица имаше няколко инцидента във военни бази. Полицията и службата за държавна сигурност разследваха инцидент във водопроводната мрежа на казармите на военновъздушните сили в Кьолн-Ван по подозрение за саботаж срещу Бундесвера. В резултат на това бяха засилени предпазните мерки, но нивото на сигурност не беше повишено, припомня "Билд".

Германия предостави нов пакет военна помощ за Украйна

Германия предостави нов пакет военна помощ за Украйна

Той включва система за противовъздушна отбрана IRIS-T и безпилотни самолети Vector

Подозрителни наблюдения бяха направени и в Гайленкирхен. Според информация от кръговете за сигурност междувременно едно лице в близост до летището е било задържано за разпит, но подозрението не е било обосновано.

Германия е един от най-големите доставчици на военна помощ за Украйна от началото на руската инвазия през 2022 г. 

През април двама германско-руски граждани бяха задържани по подозрение в заговор за саботажи, което официални лица нарекоха сериозен опит за подкопаване на военната подкрепа за Украйна.