Фрагментите от ракетата, открити в края на април тази година в гора в Северна Полша, принадлежат на руска ракета Х-55 - това са първите заключения на експерти от Техническия институт на Военновъздушните сили ВВС на Полша, съобщава полската преса, цитирана от руската служба на Би Би Си.

Останките бяха открити в гора близо до град Бидгошч на 25 април. Полската прокуратура разгледа няколко версии за произхода на находката.

Първоначално се предполагаше, че фрагментите може да са останали от Втората световна война, но бързо стана ясно, че става дума за ракета от модерно производство.

Тогава бе изказано предположение, че тя случайно е била пусната по време на учения от един от военните полигони и за щастие е паднала в гората. Въпреки това ракети от този тип на въоръжение в полската армия няма.

Полша привика руския посланик заради авиоинцидента над Черно море

Полша привика руския посланик заради авиоинцидента над Черно море

Полски самолет избегна на косъм сблъсък с руски изтребител

След продължило няколко седмици проучване на мястото на откриването на балистичната ракета експертите са стигнали до заключението, че тя може да е влязла в Полша през източната граница.

Полският премиер Матеуш Моравецки отбеляза, че на 16 декември 2022 г. самолети F-35 на НАТО и полски бойни самолети са били вдигнати по тревога поради наличието на чужда ракета във въздушното пространство на страната.

Тогава ракетите не бяха открити, но след това - в средата на декември - Русия нанесе нов масиран ракетен удар срещу Украйна. Според експерти от Техническия институт на полските военновъздушни сили находката в гората може да е една от заблудените руски ракети, на които полската алармена система за ПВО реагира през декември.

Като се вземе предвид заключението на балистиката, може да се предположи, че е изстреляна от самолет, летящ във въздушното пространство на Беларус.

Заключенията на експертите все още не са окончателни, но полските журналисти казват (цитирайки свои правителствени източници), че тяхната версия изглежда правдоподобна.

Припомняме, че на 15 ноември миналата година двама души загинаха в Полша след падане на ракета във ферма близо до границата с Украйна.

В последствие бе установено, че става дума за украинска зенитна ракета, която е изстреляна от украинската противовъздушна отбрана срещу руска ракета.

Полша засилва охраната по границата си с Русия

Полша засилва охраната по границата си с Русия

Мерки срещу вражеска агресия