ВВС на Украйна са нанесли 14 удара по личен състав и бойна техника на противника през последните 24 часа. Това съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на "Украйна" във "Фейсбук", цитиран от "Укринформ".

Освен това, украинските ракетни и артилерийски части поразиха три бойни групи на противника и една руска система.

Междувременно руските войски нанесоха два ракетни и 16 въздушни удара и над 15 пъти откриха огън с реактивни системи за залпов огън (РСЗО). Заплахата от вражески ракетни и въздушни удари продължава да съществува в цяла Украйна.

Във волинското, полиското, сиверското и слобожанското направление не бяха открити настъпателни групировки на противника. Руските и беларуските военни части продължават да изпълняват задачи в граничните с Украйна райони.

Руските окупатори продължават да нанасят минометни и артилерийски удари по позициите на украинските сили, както и по населени места, разположени в близост до линията на съприкосновение. През изминалото денонощие противникът е открил огън по Волфине и Басивка в Сумска област и Ветеринарно и Дворичанско в Харковска област.

В посоките Купянск и Лиман руските войски използваха танкове, минохвъргачки и артилерия, за да атакуват Харковска област Дворична, Синковка, Купянск, Степова, Кисливка, Крохмално, Берестово, Пищане, Вишнево и Чернещина, Стелмаховка, Макеевка, Площанка и Билохоривка в Луганска област ; и Ивановка, Спирне и Роздоливка в района на Донецк.

Британското разузнаване: Русия дава средно по 824 жертви на ден в Украйна

Британското разузнаване: Русия дава средно по 824 жертви на ден в Украйна

Загубите вероятно се дължи на редица фактори, включително липса на обучен персонал, координация и ресурси на фронта

В посока Бахмут руските окупатори нанесоха минометни и артилерийски удари в близост до населени места Билохоривка, Зализнянске, Бахмут, Александро-Шултине, Озаряновка, Дюлиевка и Майорск.

В направленията Авдиевка и Новопавловка руските войски използваха танкове, минохвъргачки и артилерия, за да открият огън по 18 населени места, включително Авдиевка, Первомайске, Невелске, Красногоровка, Маринка, Победа, Бохоявленка, Новоукраинка, Пречистивка и Золота Нива.

В запорожско направление противникът обстрелва Времивка и Новопол в Донецка област, Олхивске, Хуляйполе, Староукраинка, Чаривне, Мала Токмачка, Новоданиловка, Новоандриевка, Степове и Камянске в Запорожска област, Илинка в Днепропетровска област.

В посока Херсон руските войски отново удариха с минохвъргачки и артилерия град Херсон.

Според Генералния щаб зачестяват случаите, когато руските мобилизирани войници от 1-ви армейски корпус на ЮВО отказват да участват в настъплението.

Поради огромни загуби сред руските войски, родилен дом във временно окупирания град Луганск се използва като военна болница. Помещенията на Детска болница № 3 също бяха преоборудвани за военни нужди.

Американски експерт: Боевете за Бахмут нямат практически смисъл

Американски експерт: Боевете за Бахмут нямат практически смисъл

Според него Киев има малки шансове да запази града