В обръщението си на виртуалната среща на върха за демокрацията, организирана от Белия дом, президентът на Косово Вьоса Османи осъди руската агресия срещу Украйна и изрази състрадание към украинския народ и крещящото нарушаване на демокрацията там. Тя заяви, че хората в Косово най-добре знаят как се чувстват невинните, тъй като са изпитали геноцид и война, съобщи RTK Live.

Обръщайки се към американския си колега Джо Байдън и всички участници в тази среща на върха, президентът Османи говори и за постиженията в Косово и напредъка, който тези страни постигат в установяването на демокрация.

Огромното страдание на украинския народ служи като ярко напомняне, че няма твърде висока цена за свобода и демокрация - и ние ще продължим да стоим с нашите съюзници, за да защитаваме тези ценности навсякъде по света, каза тя.

През изминалата година постигнахме значителен напредък в нашата демокрация, укрепването на върховенството на закона и борбата с корупцията. Изпълняваме Националната стратегия за върховенството на закона, заедно с безкомпромисни и рекордни реформи, за да гарантираме отговорно, справедливо и отзивчиво управление в публичните институции, изреди Османи.

Нашите усилия са признати по целия свят. Заедно с нашите приятели от Доминиканската република ние ръководихме кохортата за върховенство на закона в рамките на Срещата на върха за демокрация. Освен това, според Freedom House, Косово е класирано като третата най-подобрена демокрация в света през 2022 г. и само за две години е скочило с 20 места по-високо в антикорупционния индекс на Transparency International.

От последната ни среща работихме неуморно за насърчаване на многообразието и включването като крайъгълен камък за защитата на правата на човека. Ние се ангажирахме да създадем Президентски съвет за демокрация и права на човека - и го изпълнихме. Този съвет осигури надзор на нашите обещания и ангажименти от най-висшите институции в страната и на всички нива на управление и работата му ще продължи и след второто издание на срещата на върха.

Също така сме горди да съобщим за приемането на смела национална стратегия срещу насилието, основано на пола, и за предприемане на значими стъпки за гарантиране на полагащото се място на жените в обществените институции и ролите при вземане на решения.

Равенството на половете е приоритет за Косово

Равенството на половете е приоритет за Косово

Това заяви президентът на Косово Вьоса Османи по време на десетото издание на Седмицата на жената

Силната демокрация е демокрация, която дава резултати и за жените. Постигнахме значителни крачки, но докато жените продължават да се сблъскват с мизогиния на работното място, насилие у дома, заглушаване в класната стая или малтретиране, докато вървят по улицата - тази битка далеч не е приключила.

По време на тази Година на действие Косово поведе глобалните дискусии за напредък в правата на жените, като беше домакин на международния форум за жените, мира и сигурността с над 500 лидери на мисли от 6 континента и през следващия октомври очакваме с нетърпение да ви посрещнем всички за второ издание в столицата ни Прищина.

Нашият ангажимент към демокрацията не е просто обещание от срещата на върха, това е нашето ежедневно съществуване на фронтовата линия срещу автокрациите. Нашият ангажимент е бил и винаги ще бъде неразрушим. Нашият ангажимент да работим с партньори по целия свят, за да го защитаваме и поддържаме, също е такъв, декларира тя.

Както наскоро каза президентът Байдън: "именно в моменти на големи катаклизми и несигурност е най-важно да знаеш какво защитаваш. И това, че знаеш кой стои до теб, прави всичко различно.", каза още тя.