Южният украински пристанищен град Одеса е бил атакуван от въздуха тази нощ. В града са били чути няколко експлозии, съобщи украинската информационна агенция "Укринформ".

Не се дават на този етап подробности.

Преди това украинските военновъздушни сили предупредиха за възможни руски атаки с крилати ракети, изстреляни от кораби в Черно море. Одеската военна администрация съобщава за атака с безпилотни летателни апарати.

През нощта са били пуснати три крилати ракети "Калибър" от територията на Черно море и осем дрона "Шахед" от Азовско море. Две от трите ракети и седем дрона са били свалени от ПВО-отбраната. Ракета и един "Шахед" са ударили обекти в Одеска област. Военновъздушните сили не съобщават за последствията от ударите.

Още четири дрона от неустановен тип са били пуснати от север, които също са унищожени.

Украйна съобщава и за руски атаки в Запорожка област.

Руски войски са извършили серия от нападения в централната украинска област Запорожие, използвайки различни оръжейни системи. По данни на украинския генерален щаб от понеделник сутринта са използвани най-малко шест модифицирани зенитни ракети С-300. Освен това от неделя насам са били регистрирани 33 въздушни удара и 45 атаки от многоцелеви ракетни установки.

"В резултат на руските терористични атаки бяха ранени цивилни граждани и бяха нанесени щети на жилищни къщи, търговски и административни сгради и частни превозни средства", се казва в доклада за ситуацията на фронта на Генералния щаб от тази сутрин.

По данни на Генералния щаб руските войски са се опитали да спрат напредването на украинските части в района южно от Запорожие и да си върнат загубените позиции. Най-малко 30 населени места са били обстрелвани от руската артилерия.

В Украйна гледат към фронта, скептични към фойерверка Пригожин

В Украйна гледат към фронта, скептични към фойерверка Пригожин

Путин може да се опита да се реваншира с драстични действия спрямо Украйна