Walmart предупреди американците, че по-високите мита върху вноса от Китай ще доведат до по-високи цени, съобщава АП.

"Ние наблюдаваме дискусиите за митата и се надяваме, че може да се постигне споразумение. Повишените мита ще доведат до повишаване на цените за нашите клиенти", коментира главният финансов директор Брет Бигс. 

Walmart отказва да коментира какви ценови скокове да очакват купувачите и кои продукти ще са с най-голямо увеличение.

Призракът на по-високите цени е повторен и от главния изпълнителен директор на Macy's Джеф Генет, който коментира пред инвеститори, че ако влезе в сила нов кръг от мита, това може да означава по-високи цени на дребно за магазини и за национални марки.

Тръмп: Митата върху китайски стоки ще донесат по-голямо богатство от търговска сделка

Тръмп: Митата върху китайски стоки ще донесат по-голямо богатство от търговска сделка

Разговорите с Китай продължават по много благоприятен начин

Големите търговци на дребно до голяма степен са невредими от първите няколко кръга мита, тъй като се фокусират повече върху промишлени и селскостопански продукти. Tова се промени миналата седмица, когато администрацията на Тръмп удари с 25% мита вноса на стоки като мебели.

Администрацията разширява митата от 25% за почти всички китайски стоки, включително играчки, ризи, стоки за бита и маратонки. Това са продукти на стойност около 300 млрд. долара, в допълнение към 250-те милиарда долара, по-рано.

Големите търговци на дребно се възползваха от продължаващата силна икономика и ниска безработица, но купувачите продължават да търсят добри сделки.

По-специално, основните клиенти, които живеят от заплата на заплата, ще бъдат особено чувствителни към всяко увеличение на цените

Тръмп призовава да се произвежда в САЩ - без мита

Тръмп призовава да се произвежда в САЩ - без мита

И други страни преговарят, не искат да ги сполети и тях, а и трябва да са част от действията на САЩ