Доналд Тръмп изпитва "несломима омраза" към Украйна от първите дни на мандата си като президент на Съединените щати. Това изявление направи в събота The Washington Post, позовавайки се на настоящи и бивши служители на администрацията на Вашингтон.

Топ експерт на САЩ по Украйна бил камбаната за разговора Тръмп-Зеленски

Топ експерт на САЩ по Украйна бил камбаната за разговора Тръмп-Зеленски

Показанията на Александър Виндман може да има сериозна тежест при разследването за импийчмънт

Според тях републиканецът е изпитал "несломима омраза към Украйна от първите дни на престоя си в Белия дом". "Никога не бихме могли да разберем това", каза източникът, като предположи, че причината за отношението на Тръмп е породено от информацията, че украинското ръководство е залагало на избора на Хилари Клинтън за Белия дом.

През есента на 2017 г. Тръмп щеше да проведе първата среща с тогавашния президент на Украйна Петро Порошенко. Преди разговорите се проведе брифинг за американския лидер за ситуацията около републиката. По време на него държавният глава заяви, че Украйна не е "истинска страна", винаги е била част от Русия и е "напълно корумпирана".

САЩ възстановява търговски привилегии за Украйна

САЩ възстановява търговски привилегии за Украйна

След като Киев прие законодателство за защита на правата на интелектуална собственост

В края на същата година помощниците на Тръмп се опитаха да го убедят да предостави на Киев противотанкови системи Javelin, но той се съпротивляваше на това предложение до последно. "Той продължи да казва, че Русия не трябва да се сърди ", цитира изданието източникът. През декември 2017 г. обаче президентът одобри продажбата на оръжието.

Американските служители, отбелязва The Washington Post, смятат, че републиканската омраза към Украйна е "вкоренена, необоснована и вероятно необратима". С избора на Зеленски за президент, обаче не е променило мнението на Тръмп за Украйна.

Телефонен разговор между Тръмп и Зеленски през юли предизвика скандал във Вашингтон и стана причина за процедурата по импийчмънт срещу американския лидер. Според политическите противници на Тръмп по време на разговора той се опита да убеди Зеленски да започне разследване на дейностите в Украйна на Хънтър Байдън, син на бившия вицепрезидент на САЩ, в замяна на финансова и военна помощ на Киев.

Все пак Тръмп заяви, че е поканил Зеленски да посети Белия дом в най-скоро време.