Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че "не е направил нищо нередно" и не заслужава да бъде отстранен от власт. Той излезе с необичайно предложение - да се появи по телевизията на живо и да прочете цялата стенограма от спорния телефонен разговор с украинския президент Владимир Зеленски при "неформален разговор", пише "Гардиън".

След като вчера Камарата на представителите официално даде начало на процедура по импийчмънт, Тръмп се защити, че е невинен по време на интервю в Овалния кабинет за Washington Examiner.

Пелоси: Импийчмънтът няма нищо лично с Тръмп

Пелоси: Импийчмънтът няма нищо лично с Тръмп

Нанси Пелоси се обърна към конгресмените по време на дебат на резолюция

Междувременно председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви пред CBS: "Моля се за Съединените американски щати".

"Много тъжно. Не искаме да отстраним президент. Не искаме да повярваме, че президентът е направил нещо, което е в нарушение на конституцията", отбеляза Пелоси.

Но непокорният Тръмп се защити от обвиненията, че е притискал Зеленски да разследва бившия вицепрезидент Джо Байдън и е отложил важна военна помощ за Украйна като quid pro quo ("услуга за услуга").

Преди американският лидер описваше телефонния разговор, по време на който е помолил Зеленски за "услуга" като "съвършен". Тръмп обаче отбеляза в интервюто за Washington Examiner, че е провел "добро обаждане".

Топ съветник на Тръмп за Русия напуска преди изслушване за импийчмънта

Топ съветник на Тръмп за Русия напуска преди изслушване за импийчмънта

Морисън пое поста няколко дни преди телефонния разговор между Тръмп и украинския лидер Владимир Зеленски на 25 юли

"В някой момент ще седна, може би като неформален разговор на живо по телевизията, и ще прочета стенограмата от разговора, защото хората трябва да чуят. Когато я прочетете, това беше директен разговор", коментира американският лидер.

Тръмп също излезе с идеята да се пуснат тениски с посланието "Прочети стенограмата" като част от стратегията на Белия дом да го защити срещу разследването за импийчмънт. Той повтори, че Белият дом няма да сътрудничи на разследването.

Болтън отказа да свидетелства по импийчмънта на Тръмп

Болтън отказа да свидетелства по импийчмънта на Тръмп

Заплитане на казуса с разговора със Зеленски

След като служител на американското разузнаване подаде официално оплакване за съдържанието на телефонния разговор, Белият дом публикува документ, който разкрива по-голямата част от стенограмата, но не и цялата.