На среща в Сочи Владимир Путин каза на генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси, че Русия иска да върне в експлоатация поне един реактор на Запорожката атомна електроцентрала, пише Wall Street Journal.

Станцията беше превзета от руските сили през 2022 г. в началото на пълномащабна инвазия. В момента пет от шестте реактора на централата са в режим на студено спиране. Друг генерира енергията, необходима за поддържане на безопасността на станцията.

Както отбелязва WSJ, никога в историята не е имало случай, в който една държава да е конфискувала и управлявала действаща атомна електроцентрала на друга държава.

Според публикацията, за да рестартира станцията, Русия ще трябва да привлече многобройни специалисти отвън, тъй като Запорожката АЕЦ не е станция от "съветски тип" - тя работи частично на западни системи за управление и американско ядрено гориво.

Русия и Украйна многократно са си отправяли взаимни обвинения в атаки срещу Запорожката АЕЦ, като и двете страни отричат ​​да извършват такива.

По данни на МААЕ през последните 19 месеца централата е претърпяла пълна загуба на външно захранване, поради което се е наложило използването на аварийни дизелови генератори.

МААЕ натъртва: Атакуването на ядрена централа е абсолютно забранено

МААЕ натъртва: Атакуването на ядрена централа е абсолютно забранено

Ядреният надзорен орган на ООн заседава извънредно заради ударите по Запорожката АЕЦ