Президентът на САЩ Доналд Тръмп е подписал документ, в който заявява намерение САЩ да напуснат Договора за открито небе, съобщава "The Wall Street Journal" с позоваване на сови източници. Американската администрация обаче все още не е взела окончателно решение по този въпрос.

На въпрос на "The Wall Street Journal" по темата от Белия дом са отказали коментар. Според един от източниците на изданието, обсъжданията продължават, но "при този президент всичко е възможно".

Припомняме, в Договора за открито небе участват 23 страни. Той им дава право да извършват полети над териториите една на друга, за да наблюдават военни активности.

САЩ замразиха сътрудничеството с Русия по Договора за открито небе

САЩ замразиха сътрудничеството с Русия по Договора за открито небе

Москва да спре да използва за шпионски цели полетите по програмата…

Противниците на договора изтъкват като аргумент за неговото напускане това, че Москва "се е намесвала в американските наблюдателни полети", освен това е попречила на САЩ и Канада да извършат такива полети над европейската част на Русия на 20 септември. Официалното оправдание от руска страна е било, че въздушното пространство там е затворено заради учение и полети на държавни чиновници. Същевременно руската страна е използвала своите полети, за да събира разузнавателна информация за САЩ.

САЩ обмислят да се оттеглят от Договора за открито небе

САЩ обмислят да се оттеглят от Договора за открито небе

Договорът позволява на САЩ и техните съюзници в Европа да следят военните маневри в Русия

Припомняме, в началото на октомври беше съобщено, че американската администрация обмисля възможността да се оттегли от Договора за открито небе.

Председателят на комисията по външните работи към Камарата на представителите Елиът Енгъл изрази опасения, че ако Вашингтон се оттегли от договора, това може да доведе до разцепление в НАТО.