япония китайКитайският премиер Уен Жиабао и японският му колега Наото Кан се срещнаха на четири очи в Брюксел в свободното време между ангажиментите си в рамките на срещата от високо равнище между лидерите на европейските и азиатските страни. CNN съобщи, че двамата са говорили около 25 минути след работна вечеря.

По време на срещата Уен е подчертал предимствата, произтичащи от добрите отношения между Пекин и Токио. По информация на агенция „Синхуа", двамата са се съгласили да ускорят обмена на хора и информация между двете правителства. Японско-китайска среща на високо равнище ще се състои "в подходящото време", съобщава още агенцията.

Уен е повторил позицията на страната си по въпроса със спорните острови, наречени Диаойо в Китай и Сенкаку в Япония. Според японската агенция, „Киодо", Наото Кан е заявил, че островите са неделима част от японската територия.

Арестът на капитана на китайски рибарски кораб в началото на септември в близост до Сенкаку доведе до сериозно обтягане на дипломатическите отношения между Пекин и Токио, изразяващо се в отлагане на официални срещи и посещения.

Китай смята острова и по-голямата част от Южно Китайско море за своя територия, като се смята, че в този регион има значителни залежи на природни ресурси.

Япония освободи през миналия месец капитана на рибарския кораб, който беше посрещнат като герой в родината си. По време на международния скандал китайските власти арестуваха четирима японци за незаконно влизане във военен обект. Трима от тях бяха освободени, „след като признали грешката си", но един все още е зад решетките.

Става въпрос за работник от строителната компания „Фуджита", която е изпълнявала проект по премахване на бойни отровни вещества, изоставени от японската армия по време на Втората световна война.