Япония може да започне доставки на артилерийски снаряди за САЩ, които след това ще бъдат изпратени в Украйна. Между Вашингтон и Токио се водят преговори по този въпрос, пише Wall Street Journal (WSJ). Според изданието става дума за 155-мм снаряди.

Директните доставки на оръжия за воюващи страни, както и доставките през трети страни, са забранени от японското законодателство. След Втората световна война страната обяви демилитаризация и неучастие в последващи конфликти.

Във войната между Русия и Украйна японските власти подкрепиха Запада, присъединиха се към антируските санкции и открито застанаха на страната на Киев, но по въпросите на военната помощ те са принудени да търсят заобиколни решения.

Според WSJ преговорите за доставка на снаряди се основават на споразумение от 2016 г., което позволява на Япония и Съединените щати да обменят боеприпаси като част от дългогодишен съюз на страни в областта на сигурността.

По-рано беше намерен начин да се продават японски артилерийски експлозиви на САЩ за Украйна, но експлозивите са предмети с двойна употреба, които не са обект на стриктната забрана.

Руското външно министерство привика японския посланик

Руското външно министерство привика японския посланик

Причината е решението на Япония да предостави военно оборудване на Украйна

Припомняме, че Европейската Комисия одобри планове за увеличаване на капацитета на ЕС за производство на боеприпаси чрез инжектиране на 500 милиона евро от фондове на ЕС в европейски фабрики за снаряди, за да се стимулира производството на оръжия - съчетано със съфинансиране от около 500 милиона евро от страни членки и други източници.

НАТО ще работи усилено, за да установи общи стандарти за оръжия и боеприпаси, съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Това предизвикателство възниква във връзка с украинската контраофанзива, която вероятно ще изчерпа западните военни запаси. НАТО публикува План за действие за отбранително производство с цел да се справи бързо с недостига на ресурси и да подобри оперативната съвместимост в боеприпасите и оборудването.

През февруари генералният секретар предупреди, че Киев изразходва артилерийски снаряди по-бързо, отколкото Западът може да ги произведе. Отсъствието на общи стандарти между различните производители създава пречки за доставките на боеприпаси. Стандартизацията е от основна важност за НАТО, но развитието и усъвършенстването на оръжията и боеприпасите водят до намаляване на тяхната оперативна съвместимост. Поради това се налага да се предприемат допълнителни усилия.

Много страни в ЕС, включително България, не одобряват плана за увеличаване на производството на амуниции

Много страни в ЕС, включително България, не одобряват плана за увеличаване на производството на амуниции

Те виждат превишаване на правомощията на Еврокомисията