Мнозинството от страните от ЕС се стремят да ограничат предложения текст за увеличаване на производството на боеприпаси в блока, обвинявайки Европейската комисия, че се е възползвала от извънредната ситуация, за да узурпира техните правомощия, казаха няколко дипломати от ЕС пред EURACTIV.

Общо 21 държави-членки подкрепят заличаването на няколко разпоредби от Закона за подпомагане на производството на боеприпаси (ASAP), първоначално предложен за увеличаване на капацитета на европейската индустрия за производство на боеприпаси до един милион снаряда през следващата година, казаха няколко дипломати от ЕС пред EURACTIV.

Групата, ръководена от Берлин, осъжда "превишаването" на правата на ЕК върху компетенциите на държавите-членки, което те наричат "ненужно", каза един от дипломатите.

Белгия, България, Естония, Малта и Люксембург не подкрепят този натиск срещу предложението на Комисията, докато Швеция, която е ротационен председател на ЕС, се счита за неутрална, тъй като председателства преговорите, казаха няколко дипломати от ЕС.

Бунтът идва, когато се очаква посланиците на ЕС да постигнат съгласие в сряда (14 юни) относно позицията си за започване на междуинституционални преговори с Европейската комисия и Европейския парламент, които вече одобриха текста по-рано този месец.

Текстът, предложен от Европейската комисия миналия месец, има за цел да премахне пречките за улесняване на увеличаването на производството на боеприпаси в целия блок. Увеличението ще помогне за запълване на празнините в запасите на членовете на ЕС и ще посрещне спешните нужди на Украйна от боеприпаси.

Въпреки това регулаторните освобождавания, предложени от ЕК, раздразниха държавите-членки, които са предпазливи относно защитата на своите национални компании и компетенции.

Тиери Бретон:  ЕС трябва да премине в режим на военна икономика

Тиери Бретон: ЕС трябва да премине в режим на военна икономика

Европа трябва да увеличи своите суверенни способности за сигурност

В основата на дебата е дали да се даде разрешение на Европейската комисия и малка група държави-членки да правят поръчки с приоритет.

"Съветът е почти 100% единен в несъгласието си с поръчките с приоритет и това е ясен знак, че плановете на Комисията не се толерират от държавите-членки", каза втори дипломат от ЕС пред EURACTIV.

Страните-членки също така искат да се премахне правото на компаниите, съгласно рамката на регламента, да извършват трансфер на военно оборудване в рамките на ЕС без обикновено изисквания лиценз за износ, даван от правителството.

EURACTIV съобщи миналия месец, че дипломати от ЕС и представители на индустрията са повдигнали тези въпроси от началото на преговорите.

Предложението е "твърде натрапчиво", каза още трети дипломат от ЕС.

"Идентифицирахме няколко регулаторни бариери за временно премахване", каза комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, отговарящ също за европейската отбранителна индустрия, при представянето на предложението.

Подкрепяйки поръчки с приоритетен рейтинг, "важно е да можем да пренасочим текущото производство към нуждите на Украйна", каза тогава Бретон.

Индустриите, свързани с отбраната, винаги са заемали специално място във всяка държава-членка, тъй като техният основен клиент, който ги поддържа на повърхността, често е самото правителство. Те се считат за "чувствителни" отрасли и последиците от случващото се в тях имат особено значение за националния интерес.

Европейският план за закупуване на снаряди за Украйна се сблъсква със законови пречки

Европейският план за закупуване на снаряди за Украйна се сблъсква със законови пречки

Не ясно и дали ЕС разполага с необходимия законов капацитет