НАТО ще работи усилено, за да установи общи стандарти за оръжия и боеприпаси, съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от "Ройтерс". Това предизвикателство възниква във връзка с украинската контраофанзива, която вероятно ще изчерпа западните военни запаси. НАТО публикува План за действие за отбранително производство с цел да се справи бързо с недостига на ресурси и да подобри оперативната съвместимост в боеприпасите и оборудването.

През февруари генералният секретар предупреди, че Киев изразходва артилерийски снаряди по-бързо, отколкото Западът може да ги произведе. Отсъствието на общи стандарти между различните производители създава пречки за доставките на боеприпаси. Стандартизацията е от основна важност за НАТО, но развитието и усъвършенстването на оръжията и боеприпасите водят до намаляване на тяхната оперативна съвместимост. Поради това се налага да се предприемат допълнителни усилия.

Много страни в ЕС, включително България, не одобряват плана за увеличаване на производството на амуниции

Много страни в ЕС, включително България, не одобряват плана за увеличаване на производството на амуниции

Те виждат превишаване на правомощията на Еврокомисията

НАТО вече е установило стандарти за оръжия като автомати, които позволяват на войските от всички съюзници да използват боеприпасите на другите. Въпреки това, за артилерийските снаряди това не е толкова лесно. Въпреки че някои големи страни от НАТО имат определени стандарти за 155-милиметровите снаряди, използвани от гаубиците, често е необходимо да се правят допълнителни изчисления, за да се постигне необходимата прецизност при удара.

Столтенберг направи своето изявление преди двудневната среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел. Това е първата среща, на която ще участват и ръководителите на около 20 от водещите световни отбранителни компании.

Обсъжданията ще се фокусират върху начините за увеличаване на производството на "решаващи за битка" боеприпаси, включително 155-милиметровите артилерийски снаряди, които украинските гаубици изстрелват хиляди на ден. Също така се разглеждат ракети за системи за противовъздушна отбрана като Patriot или NASAMS и прецизни боеприпаси за дълбок удар, като британския Storm Shadow с обсег от стотици километри.

Тиери Бретон:  ЕС трябва да премине в режим на военна икономика

Тиери Бретон: ЕС трябва да премине в режим на военна икономика

Европа трябва да увеличи своите суверенни способности за сигурност