Министрите на отбраната на Япония, Съединените щати и Южна Корея се споразумяха, че съвместно ще работят, за да гарантират стриктното прилагане на санкциите срещу Северна Корея, включително блокиране на прехвърлянията на стоки от кораб на кораб, съобщава "Киодо нюз".

Японският министър на отбраната Такеши Ивая коментира, че Джеймс Матис и южнокорейския министър на отбраната Йонг Кионг Ду са съгласни, че сътрудничеството между техните страни в областта на отбраната е необходимо за ядреното разоръжаване на Северна Корея.

Тристранната среща предшества възможна втора среща на върха между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Нова среща Тръмп-Ким в следващите месеци

Нова среща Тръмп-Ким в следващите месеци

Тръмп иска тя да се проведе след изборите за Конгреса през ноември

Тримата военни министри потвърждават подкрепата си за дипломатическите усилия за постигане на решение за ядрената програма на Северна Корея до пълен, проверим и необратим начин.

Япония търси сътрудничество с Южна Корея, която понастоящем не е част от международните усилия за наблюдение на трансфера на стоки между Северна Корея с кораби в нарушение на санкциите в ООН и южнокорейският отговор е положителен, счита японският министър на отбраната.

По време на тристранната среща, Матис изразява и загриженост за китайската милитаризация на Южнокитайско море.

Китай предприема мерки за сигурността на Южнокитайско море

Китай предприема мерки за сигурността на Южнокитайско море

За САЩ, прелитащите им стратегически В-52 са обикновен тренировъчен полет

Япония и САЩ се договарят, че съществуващият план за преместване на американска военна база от жилищен район на Гиноуан до крайбрежна зона край Наго в префектура Окинава, е единственият възможен.

Министрите на отбраната от 10-те държави-членки на Асоциацията на народите от Югоизточна Азия се събраха със своите колеги от осем държави извън региона - Съединените щати, Китай, Япония, Индия, Южна Корея, Русия, Австралия и Нова Зеландия.

Сеул поряза Тръмп, че нищо не могат да направят без САЩ за КНДР

Сеул поряза Тръмп, че нищо не могат да направят без САЩ за КНДР

Явно САЩ ще продължат да се съмняват в КНДР и преговорите им ще се провалят