Жителите на Япония в петък почетоха с минута мълчание памета на жертвите от атомната бомбардировка на Хирошима, извършена от САЩ преди 76 години. Паметна церемония за тази трагична дата се провежда в Парка на мира в центъра на града.

Минута мълчание беше обявена в цялата страна в 08:15 ч. Местно време (02:15 ч. българско време) - точно по време на експлозията на бомбата на 6 август 1945 г. Традиционно се брои с удари на камбана.

Кметът на Хирошима Казуми Мацуи прочете декларация за мир. Изказване направи и премиерът Йошихиде Суга.

Япония отбелязва 75 години от ядрената атака на САЩ над Хирошима, убила 140 000 жители

Япония отбелязва 75 години от ядрената атака на САЩ над Хирошима, убила 140 000 жители

Гутериш: Разделение, недоверие и липса на диалог заплашват да върнат света към неограничена стратегическа ядрена заплаха

Казуми Мацуи заяви, че световните лидери са длъжни да подкрепят Договора за забрана на ядрените оръжия, който влезе в сила през януари тази година.

За втора поредна година церемонията бе в ограничен формат заради разпространението на коронавируса. На събитието присъстваха около 800 души, в това число дипломати и официални представители на над 80 страни.

Бомбардировката в Хирошима е отнела живота на около 140 000 души. Очаква се по време на церемонията по закриването на Летните олимпийски игри в Токио на 8 август също да бъде запазена минута мълчание в памет на жертвите.