Япония предупреди Китай, че връзките се „влошават значително” заради спора за острови в Източнокитайско море. Китайският посланик в Токио повтори позицията на Пекин, че спорната територия е част от Китай и призова за преговори за разрешаване на спора, цитирани от Ройтерс.

Напрежението между двете най-големи икономики в Азия се увеличи, откакто Япония алармира за увеличаване на броя на китайските кораби на бреговата охрана и други плавателни съдове до спорните острови Сенкаку през последните дни.

Японският външен министър Фумио Кишида за втори път от петък привика китайския посланик. Японският дипломат е заявил пред китайския представител, че Пекин се опитва да промени статуквото едностранно, се казва в съобщение на японското външно министерство.

Кишида е заявил още, че ситуацията около китайско-японските отношения се влошава значително.

От своя страна китайският дипломат сподели след срещата, че е казал пред японския външен министър, че островите са интегрална част от китайската територия и че спорът трябва да бъде разрешен чрез дипломация и диалог.

Кишида привика посланика, след като десетки китайски кораба плаваха в близост до островите през уикенда. В петък посланикът беше извикан от първия заместник-министър на външните работи на Япония.

Китай среща проблеми и със свои съседи в Южнокитайско море, където комунистическата държава има претенции към акваторията.