Япония провежда първото цялостно оръжейно изложение, форум, за който правителството на Япония се надява да му помогне да използва технологии, от която се нуждае, за да се противопостави на заплахите от Китай и Северна Корея, съобщава "Ройтерс".

Около 200 протестиращи се събраха близо до входа на конгресния център край Токио, призовавайки да бъде закрита подкрепената от правителството изложение DSEI Япония, тъй като считат това за оскърбление към пацифистката конституция на страната.

Притеснена от засилената китайска военна активност в Източнокитайското море и напредъка на балистичните ракети на КНДР, Япония увеличи разходите за отбрана през последните седем години до около 50 милиарда долара годишно, закупувайки американски изтребители, противоракетни и радарни системи.

"Технологиите напредват бързо и нашето оборудване не може да се справи с неща като хиперзвукови бойни глави и дронове", коментира Накатани, бивш министър на отбраната и висш депутат от управляващата Либерално-демократична партия.

Япония предупреждава САЩ: Никой не може да е оптимист за Северна Корея

Япония предупреждава САЩ: Никой не може да е оптимист за Северна Корея

Това заяви японският министър на отбраната Таро Коно

"Иновациите се случват по целия свят и чрез обмен, Япония ще е в състояние да бъде в крак с всичко това", допълва той.

Китай харчи три пъти повече от Япония за отбрана, докато последните севернокорейски изпитания заплашват да превърнат в остаряла, новата противоракетна отбрана на Япония, преди още да бъде разположена.

Правителството на премиера Шиндзо Абе през 2014 г. премахна десетилетна забрана на чуждестранния военен износ с цел намаляване на разходите за обществени поръчки, като позволи на японски компании като Mitsubishi Heavy Industries да разширят производствената си база.

Въпреки това, повече от 5 години, откакто тази забрана приключи, Япония до голяма степен не успя да навлезе в чужбина, както от липса на опит, така и от загриженост, че репутационният риск от продажба на оръжие може да навреди на други по-печеливши предприятия.

САЩ одобри подобрения за 4,5 милиарда долара за 98 японски F-15

САЩ одобри подобрения за 4,5 милиарда долара за 98 японски F-15

"Предоставя на Япония критична способност за въздушна отбрана"

Все още съществува чуждестранен интерес към използването на японска технология за военна употреба, компании като Lockheed Martin Corp, Raytheon Co и BAE Systems PLC търсят нови партньорства в Япония.

"Има голям интерес в световен мащаб, какво Япония може да предложи на света", казва Алекс Соар, директор по международно развитие в Clarion Events, която организира изложението, обхващащо сухопътна, въздушна и военноморска техника.

Правителството на Абе се сблъсква с противопоставяне у дома за политики, от които някои японци се страхуват, че могат да унищожат пацифистката конституция и предвещават завръщане към милитаризма, който опустоши страната през Втората световна война.

"Производството на повече оръжия няма да ни направи по-безопасни. Япония трябва да разчита на дипломацията ", коментира протестиращ.

Япония ускорява военните си разходи заради Китай и Русия

Япония ускорява военните си разходи заради Китай и Русия

Купува F-35, ракети и радари, и модифицира Кага и Изумо в самолетоносачи в помощ на САЩ