Япония се готви да проведе преговори с Иран относно войната на Израел с Хамас, каза във вторник външният министър Йоко Камикава, добавяйки, че също така ще предостави спешна помощ от 10 милиона долара за Газа.

Япония е настоящият председател на Групата от 7 развити нации и Камикава каза, че наблюдава ситуацията в Газа "със загриженост".

"Намирам се във финалната фаза на подготовка за провеждане на телефонни разговори с иранския външен министър Амирабдолахиан днес", каза Камикава пред репортери.

Няма незабавно потвърждение за обаждането от Техеран.

Израел се зарече да унищожи подкрепяната от Иран гурпировка "Хамас", която контролира ивицата Газа, след смъртоносните атаки на нейните ислямистки бойци срещу израелски градове и кибуци.

Камикава каза, че в момента има около 900 японски граждани в Израел и палестинските територии, а заместник-главният секретар на кабинета Хидеки Мураи по-късно каза, че правителството планира да ги евакуира с японски военни самолети още през втората половина на тази седмица.

В продължение на десетилетия Япония се опитва да насочи неутрален курс в израелско-палестинския спор, като призовава за уреждане чрез преговори, въпреки че критикува Израел за това, че позволява изграждането на селища извън границата на страната от 1967 г.

За Токио този подход е продиктуван от болезнени спомени от петролната криза от 1973 г., когато производителите от Близкия изток наложиха ембарго, насочено към нации, включително Япония, които подкрепиха Израел по време на войната му с арабските държави.

Бедната на енергия Япония, за разлика от САЩ, оттогава се опитва да поддържа добри връзки както със Саудитска Арабия, така и с Иран, ключовите съперници в региона и големи производители на петрол.

"Основната линия на политиката на Япония за Близкия изток е поддържането на потока от внос на енергия от региона", каза Дейвид Болинг, директор в консултантската фирма Eurasia Group.

"Токио ще се тревожи как да отговори на тази криза от страх да не застраши по някакъв начин тази спасителна линия."

Кралят на Йордания: Целият регион е на ръба на пропастта

Кралят на Йордания: Целият регион е на ръба на пропастта

Той също така предупреди срещу опитите палестински бежанци да бъдат натикани в Египет или Йордания.