Японският премиер Шиндзо Абе повтори плановете си за разполагане на Силите за самоотбрана в Близкия изток, за да осигури безопасността на своите кораби, дори след като напрежението в региона ескалира неимоверно след убийството на иранския висш генерал Касем Солеймани от страна на САЩ, съобщава "Ройтерс".

По време на излъчвана по телевизията пресконференция Абе призова замесените страни да положат дипломатически усилия за намаляване на напрежението и избягване на по-нататъшна ескалация.

Борис Джонсън настоя: Генерал Касем Солеймани представляваше заплаха

Борис Джонсън настоя: Генерал Касем Солеймани представляваше заплаха

Джонсън предупреди Техеран да не прави опити за "отмъщение или наказателни акции" срещу Америка

"Напрежението се увеличава в Близкия изток и аз съм дълбоко притеснен. Трябва да се избягва по-нататъшна ескалация и призовавам всички заинтересовани страни да изчерпят всички дипломатически усилия за успокояване на напрежението", настоя японският премиер.

"Планираме да изпратим Силите за самоотбрана в този регион, за да засилим събирането на информация и да осигурим безопасното преминаване на свързаните с Япония кораби", отбеляза Абе, повтаряйки план, обявен през миналия месец преди последната ескалация на напрежението в Близкия изток.

Миналата седмица САЩ убиха иранския военен командир Касем Солеймани при ракетно нападение с дрон срещу неговия конвой в района на международното летище в иракската столица Багдад, атака, която отведе отдавнашните враждебни отношения между Вашингтон и Техеран в неизследвана територия и събуди призрака от по-голям конфликт в Близкия изток.

Иран дава $80 млн. за главата на Тръмп

Иран дава $80 млн. за главата на Тръмп

Организатор на погребението на генерал Касем Солеймани призова всички иранци да дарят по 1 долар

Японското правителство обяви в края на миналия месец, че ще изпрати военен кораб и патрулни самолети в Близкия изток, откъдето тя внася близо 90 процента от суровия си петрол.

Япония, която е съюзник на САЩ и която поддържа приятелски отношения с Иран, реши да започне своя собствена операция, а не да се присъедини към оглавяваната от САЩ мисия за защита на корабоплаването в Близкия изток.

Служител от японското военно министерство заяви, че правителството има за цел да започне операцията с патрулните самолети през януари, докато разрушителят вероятно ще започне дейности в региона през февруари.

Франция, Великобритания, Германия: Иран да се въздържа от насилие и да спазва ядрената сделка

Франция, Великобритания, Германия: Иран да се въздържа от насилие и да спазва ядрената сделка

Трите евросили изразяват и безпокойство от негативната роля, играна от Иран в региона