Япония ще възобнови търговския улов на китове от юли във водите си и изключителната си икономическа зона, като в същото време слага край на улова в Антарктика, но се оттегля си от Международната комисия по китолов (IWC), съобщава "Ройтерс".

Австралия и Нова Зеландия приветстват решението на Япония да се откаже от улова на китове в Антарктика, но изразяват разочарование, че ще участва все пак в убийството на океанските бозайници.

Решението, според някои експерти, позволява на Япония да спести пари, които изразходва, за да подкрепя китолова в Антарктика, като в същото време се заема твърда позиция, което е въпрос на национална чест за някои консерватори.

Съществуват обаче съмнения дали китолова може да бъде икономически жизнеспособен, особено след като по-малко хора от всякога ядат месо от китове. "От юли 2019 г., след като изтеглянето влезе в сила на 30 юни, Япония ще провежда търговски китолов в териториалното море на Япония и изключителната икономическа зона, и ще преустанови улова на китове в Антарктическия океан/Южното полукълбо", коментира главният секретар на кабинета Йошихиде Суга.

"Китоловът ще се извършва в съответствие с международното право и в рамките на ограниченията за улов, изчислени в съответствие с метода, приет от IWC, за да се избегне отрицателното въздействие върху ресурсите на китоподобните", допълва Суга.

Япония, която твърди, че повечето видове китове не са застрашени и че яденето на кит е част от културата им, дълго време не успяваше да се пребори с IWC, за да позволи търговския китолов.

Някои от влиятелни избирателни райони включват китоловни общности, а избирателният район на премиера Шиндзо Абе е дом на китоловното пристанище Шимоносеки.

Решението за оттегляне от IWC е след последното отхвърляне на запитване на Япония за възобновяване на търговския китолов на среща през септември, която според Суга показа, че е невъзможно да се преодолее пропастта между защитниците на улова на китове и противниците му.

Възобновяването на търговския китолов е необичайно решение за Япония, която подчертава мултилатерализма в своята дипломация и предизвика бърза критика от екологични групи и други, които вярват, че всички китове трябва да бъдат защитени.

"Декларацията днес е в разрез с международната общност, да не говорим за защитата, необходима за запазването на бъдещето на нашите океани и тези величествени създания. Японското правителство трябва да се върне към IWC и да даде приоритет на нови мерки за опазване на морето", коментира международната група за опазване на околната среда Грийнпийс.

Йоши Накатани, служител в отдела за риболов на външното министерство коментира, че Япония ще присъства на заседанията на IWC. "Не обръщаме гръб на IWC и не се отказваме от международното сътрудничество. Няма промяна в уважението на нашата страна към върховенството на закона и мултилатерализма", обясни тя.

Япония убила 177 кита

Япония убила 177 кита

43 малки ивичести кита и 134 сейвали