Япония обяви, че е вдигнала по спешност бойни изтребители, след като китайски кораб, плаващ в спорни води, е пуснал безпилотен самолет. Това е последното счепкване в дългогодишния териториален спор между двете страни, отбелязва "Франс прес".

Двете страни са в конфликт заради група малки необитаеми острови в Източнокитайско море, администрирани от Япония под името Сенкаку, но към които Китай има териториални претенции, наричайки ги Диаю.

Говорителят на японското правителство изтъкна по време на редовна пресконференция, че инцидентът се е случил в четвъртък и че Япония подала "категоричен протест", обвинявайки Китай, че едностранно ескалира напрежението.

Япония е изпратила 4 самолета, включително два изтребителя Ф-15 и самолет AWACS, към водите около островите, уточниха от японското военно министерство.

Кораби от бреговата охрана на двете страни редовно патрулират в района, който е известен с богатството на риба и енергийни залежи, за да подкрепят териториалните си претенции.

Двете страни също така понякога се сблъскват в потенциално опасни срещи във въздуха и в морето заради териториалния спор, но избягваха действителен конфликт.

Последният инцидент е станал, след като четири китайски кораба са навлезли в японски териториални води, както твърдят от Японската брегова охрана.

Японците изтъкват, че пускането на безпилотния самолет от китайските кораби бил нова форма на активност от страна на Китай.

Ала говорейки на редовна пресконференция в Пекин, говорителката на китайското външно министерство коментира: "Разбира се, ние не можем да приемем т. нар. преговори или протести от японската страна. Доколкото знам, Китайската брегова охрана не е изпращала или пускала безпилотно летателно средство. Той е бил използван от медиите за въздушни снимки; това не беше военно действие, както някои медии лансираха."

Според китайската говорителка Китай имал "присъщо право" да провежда редовни патрули на собствената си територия.