Японският орган за защита на конкуренцията заяви днес, че е започнал разследване на Google за възможно нарушение на антимонополните закони в услугите за търсене в мрежата, съобщава "Ройтерс".

Японската комисия за справедлива търговия заяви, че разследва дали Google е нарушил антимонополния закон на Япония, като е върнал част от приходите си на производителите на Android смартфони, при условие че те не инсталират конкурентни търсачки. Комисията също така разглежда практиката на Google да принуждава производителите на телефони с Android да инсталират своите приложения за браузъри "Google Търсене" и "Google Chrome" с приложението "Google Play".

"Има подозрения, че чрез тези стъпки той изключва бизнес дейността на конкурентите и ограничава бизнес дейността на своите бизнес партньори на пазара на услуги за търсене", каза служител на търговската комисия по време на пресконференция. Той добави, че проблемът не е в широкото потребление на услугите на Google, а в честната конкуренция. "Започнахме това проучване, за да разискаме дали ситуацията, при която услугите на други доставчици на търсачки трудно могат да бъдат разпознати като избор на потребителя, без значение колко подобрения са направени, е изкуствено създадена."

Решението идва след подобни разследвания на порочните практики на компанията от страна на антитръстовите регулатори в Европейския съюз, САЩ и други.

САЩ съдят Google за монопол в дигиталната реклама

САЩ съдят Google за монопол в дигиталната реклама

Използват се антиконкурентни методи