Министърът на икономическото съживяване на Япония се оттегли в понеделник след нарастващи критики за неспособността му да обясни напълно връзките си с Църквата на обединението, известна повече като църквата на Муун, която според критиците е подобна на култ, ход, който се разглежда като сериозен удар за премиера Фумио Кишида.

Даиширо Ямагива, първият човек, който подаде оставка от правителството на Кишида, откакто пое властта миналата година е най-високопоставения политик от разрастващия се скандал, събуден наново от убийството през юли на бившия премиер Шиндзо Абе.

Оттеглянето му вероятно ще навреди допълнително на Кишида, чиято подкрепа падна до рекордно ниски нива на фона на разкритията за връзки между почти половината от депутатите от неговата управляваща Либералнодемократическа партия (ЛДП) и Църквата на обединението.

По-късно Ямагива каза пред репортери, че съжалява за действията си, но не се извини и каза, че ще запази мястото си в парламента, тъй като, според него, не е направил нищо незаконно.

"Беше посочено, че моето обяснение е било забавено. В резултат на това причиних неудобство на правителството", каза Ямагива.

Той добави, че съжалява, че е присъствал на толкова много църковни събирания и в резултат на това е дал признание на организацията.

По-късно Кишида каза пред репортери, че ще посочи наследника на Ямагива във вторник.

"Приех оставката му, защото като министър-председател трябва да дам основен приоритет на въпроси като икономически мерки и допълнителни бюджети", каза той.

Кишида добави, че пакетът от икономически стимули е във финалните етапи на съставяне и ще бъде обявен до края на месеца, както се очаква.

Той добави, че се чувства отговорен за назначаването на Ямагива, но ще продължи своите задължения и парламентарни изяви.

Църквата за обединението, основана в Южна Корея през 50-те години на миналия век и известна с масовите си сватби, попадна във фокуса на вниманието след убийството на Шиндзо Абе на 8 юли.

Заподозреният за стрелбата по Абе е изпитвал неприязън към църквата, твърдейки, че тя е довела до банкрут майка му, и обвиняваше Абе, че я популяризира. След убийството излязоха наяве доказателства за дълбоки и дългогодишни връзки между църквата и членовете на ЛДП.

Заподозреният, Тецуя Ямагами, казал на полицията, че е убил Абе заради очевидната му връзка с религиозната група, която мрази. В писмо и публикации в социалните медии, приписвани на Ямагами, се казва, че големите дарения на майка му за църквата са разорили семейството му и са съсипали живота му.

Наследството на Абе за Япония, Индо-Тихоокеанския регион и света

Наследството на Абе за Япония, Индо-Тихоокеанския регион и света

Воден от визия за демократичен мир, обхващащ два океана, Абе трансформира регионалната дипломация

Църквата е признала, че майката на Ямагами е дарила повече от 100 милиона йени (700 000 долара), включително застраховка живот и недвижими имоти, на групата. По-късно сектата е върнала около половината по искане на чичото на заподозрения.

Експерти казват, че японските последователи са били помолени да платят за греховете на предците си, извършени по време на колониалното управление на Корейския полуостров, и че 70% от финансирането на църквата идва от Япония.

Партията призна, че много отделни депутати имат връзки с църквата, но самата партия нямала организационна връзка с религиозния култ.

Миналата седмица Кишида нареди разследване на църквата.

Този месец анкета на информационна агенция Джиджи показа, че одобрението за правителството на Кишида е паднало под 30% за първи път, опасно ниво, под което на правителството му може да му е трудно да изпълнява политическата си програма.

Критиците казват, че църквата е изградила връзки с политици в Япония, за да привлече последователи и да получи легитимност, докато политиците са получили достъп до членове на църквата за помощ при кампании.

Църквата на обединението е основана през 1954 г. от Сун Мюнг Муун, антикомунист и самопровъзгласил се за месия.

Критиците от години обвиняват тази църква, че е опасен култ и поставят под съмнение финансите й и начина, по който индоктринира своите последователи

От църквата заявиха, че вече не приемат дарения, които причиняват финансови затруднения на самите дарители. В изявлението се казва, че религиозната организация е неоснователно охулвана и членовете са изправени пред смъртни заплахи след убийството на Абе.

Погребват експремиера на Япония Шиндзо Абе

Погребват експремиера на Япония Шиндзо Абе

С държавни почести, които обаче възмутиха японците