Япония ще почете във вторник своя убит през юли бивш премиер Шиндзо Абе, с рядко държавно погребение, съобщи "Ройтерс".

Рейтингът на японското правителство с нов спад

Рейтингът на японското правителство с нов спад

След скандалите, разтърсили управлението през последните месеци

Припомняме, че около 4300 души се очаква да присъстват на церемонията във вторник и най-малко 48 настоящи или бивши правителствени фигури, включително вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и индийският премиер Нарендра Моди.

Единственият лидер на Г-7, който трябваше да се присъедини, канадският премиер Джъстин Трюдо, отмени участието си, за да се справи с природно бедствие у дома.

Церемонията е с начален час 14:00 часа, като пепелта на Абе ще бъде пренесена в залата, а почетен караул ще изстреля 19 патрона от оръдие.

Десетки хиляди полицаи ще бъдат разположени, близките пътища ще бъдат затворени и дори някои училища затворени, тъй като Япония се стреми да избегне грешките в сигурността, довели до стрелбата на Абе със самоделно оръжие от заподозрян, който, според полицията, обвини Църквата на обединението в обедняване неговото семейство.

Държавното погребение на Абе, който получи частно погребение дни след убийството му, е първото след такова през 1967 г. за бившия премиер Шигеру Йошида.

Премиерът Кишида обясни решението като начин за почитане на постиженията на Абе, както и като защита на демокрацията, но обикновените японци остават разделени, като проучванията на общественото мнение постоянно показват, че повече от половината са против.

Кишида обвини полицията за смъртта на бившия премиер Шиндзо Абе

Кишида обвини полицията за смъртта на бившия премиер Шиндзо Абе

Той намекна за пропуски в организацията по сигурността в деня на фаталния инцидент

Високопоставен служител в администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, който придружаваше Харис в Япония, каза пред репортери, че не може да коментира японските мнения относно погребението.

"Всичко, което можем да кажем, е, че той беше страхотен партньор на Съединените щати... и вицепрезидентът ще почете това наследство", каза той в понеделник.