Японският парламент прие резолюция относно "ситуацията с правата на човека" в Китай. Правителството на Фумио Кишида предприема стъпки да успокои ситуацията дни преди да стартира Олимпиадата в Пекин, информират от Ройтерс.

Япония вече обяви, че няма да изпрати правителствена делегация на игрите. Това е част от бойкота, който САЩ започна в знак на протест срещу нарушаването на човешките права в Китай.

Още с идването си на власт през октомври Кишида заяви, че Япония няма да смекчава тона към Китай.

В резолюцията приета от долната камара се изразява загрижеността на световната общност за нарушаването на човешките права в Китай, Тибет и Хонг Конг.

В нея се споменава още, че човешките права не са само проблем на Китай. Те имат важно значение и международната общност с право е загрижена за тях.

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон, забраняващ вноса на стоки от Китай заради принудителния труд в някои региони на страната. Ваяингтон определи отношението на китайското правителство към мюсюлманската общност като геноцид.

Китай отрича обвиненията.

Консервативното крило на управляващата Либерално Демократична партия подписа резолюцията дни преди зимните олимпийски игри, с известни притеснения за евентуални икономически последици.

В партията се чуват различни мнения за подхода към Китай. По-консервативните предлагат да се внимава, други пък искат подобряване на икономическите отношения с Китай.

Резолюцията накара японското правителство да работи с международната общност за решаване на казуса.

Правителството трябва да събере данни, за да види цялата картина. Нужно е наблюдение на ситуацията и взимане на съответните мерки.

В текста на резолюцията никъде не се споменава думата "Китай". Описва се "ситуация с човешките права", за да не се влошат икономическите отношения между двете страни.

Япония разчита на Китай като вносител на суровини и е основен пазар за японските автомобили.

КНДР отхвърли критичната резолюция  на ООН за човешките права

КНДР отхвърли критичната резолюция на ООН за човешките права

Счита документа за враждебен акт и двоен стандарт